Доступність посилання

ТОП новини

Ушкодження головного мозку допомагає кинути курити.


Дар’я Марченко Київ, 08 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) –Курці швидше кидають погану звичку, якщо на пачках з цигарками є графічна або текстова згадка про шкідливість тютюну. Так вважають американські вчені, які опитали 15 тисяч курців у Великобританії, Канаді, Австралії та США. Однак існує інший спосіб відвикання від цигарок – швидкий, але небезпечний.

Американські лікарі зацікавились випадком 38-річного чоловіка, що викурював по дві пачки на добу, а одного дня цілковито втратив звичку до тютюну. В результаті досліджень виявилось, що раптове зникнення потягу до цигарок стало результатом…інсульту, що зруйнував острівний відділ головного мозку, відомий як острівець Рейля. Фахівці обстежили решту пацієнтів зі схожим типом ураження мозку і опублікували свої дослідження у журналі “Science”. Виявилось, що 13 інших курців із пошкодженим острівцем Рейля без зусиль кинули курити одразу після інсульту.

Острівець Рейля – відчуття насолоди, яке люди отримують від тютюну

Досі вважали, що ця ділянка мозку відповідає за відчуття голоду, болю та різноманітні бажання. Автори дослідження впевнені, що у ній народжується відчуття насолоди, яке люди отримують від тютюну. Коли острівець Рейля уражений, думки про паління не викликають в уяві позитивних емоцій.

Відкриття вчених зі США викликало безліч дискусій щодо оптимального способу лікування пацієнтів, які не можуть кинути курити власними силами. Деякі спеціалісти вважають, що операція на острівному відділі головного мозку може покласти край шкідливим пристрастям.

Нейрохірурги вже оперують певні частини мозку для послаблення симптомів захворювань та полегшення хронічних депресій. Іншим можливим результатом дослідження може стати розробка ліків, які виводитимуть острівець Рейля з ладу так само, як інсульт, але залишатимуть інші його корисні функції неушкодженими. Звичайно, деяким людям вдається кинути палити без операції та ліків, але вони не застраховані від рецидивів, стверджують медики.

Що ж до пацієнта, який дав поштовх науковому відкриттю, то він поки що не має бажання повернутись до шкідливої звички. Чоловік, який курив з 14-ти років навіть у місцях, де це заборонено, зараз стверджує, що відчуває огиду до диму “тютюнових паличок”.
XS
SM
MD
LG