Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: Мета України - стати повноправною частиною загальноєвропейської системи безпеки


Про це Президент України заявив у суботу на Мюнхенській конференції з питань політики безпеки: «І наш вибір – незворотній. Упевнений, що ми досягнемо успіху. Це – моя найважливіша відповідь на питання, якою буде нова Європа». Віктор Ющенко сказав журналістам, що інтеграція України в НАТО не ускладнить її відносини з Росією і Україна буде завжди коректно відноситись до інтересів Росії в оборонній сфері.


Про це Президент України заявив у суботу у своєму виступі на Мюнхенській конференції з питань політики безпеки: «Я чітко стверджую. В Україні досягнуто політичного консенсусу стосовно стратегічних цілей розвитку. Україна ставить за мету стати повноправною частиною всієї загальноєвропейської системи безпеки. Ми послідовно продовжуємо європейський і євроатлантичний інтеграційний курс. І наш вибір – незворотній. Упевнений, що ми досягнемо успіху. Це – моя найважливіша відповідь на питання, якою буде нова Європа», повідомляє прес-служба Президента України.

Глава Української держави наголосив, що позиція України полягає в тому, що європейський безпековий простір повинен бути цілісним і неподільним.

За словами Віктора Ющенка, за п’ятнадцять років незалежності Україна здійснила масштабні інвестиції у європейську і світову безпеку.

Ще до виступу Віктор Ющенко сказав журналістам в рамках Мюнхенської конференції з питань безпеки, що інтеграція України в НАТО не ускладнить її відносини з Росією: «Ми розуміємо, що рішення України інтегруватися в європейський оборонний блок вимагає доведення з ряду питань у відносинах України і Росії. Це не загроза для Росії, і це найголовніше. Це суверенне рішення України щодо бачення побудови своєї системи безпеки».


За словами Ющенка, якщо між Росією і Україною здійснюватиметься продуманий діалог, і кожна із сторін пояснюватиме свої позиції, то все буде нормально.

Глава української держави відзначив, що Україна буде завжди коректно відноситись до інтересів Росії в оборонній сфері.

Роль України як контрибутора європейської безпеки і стабільності немислима без енергетичної складової, а Україна пропонує відкриту і прозору співпрацю у справі транспортування енергоносіїв до країн ЄС наголосив Президент у своєму виступі на Мюнхенської конференції з питань безпеки : «Це не є питання: з ким Україна? Вважаю, що інтереси транзитних країн мають належним чином враховуватися, вони мають бути рівноправними партнерами у справі вироблення передбачуваного, надійного, економічно вигідного, а також екологічно сприятливого механізму забезпечення енергетичної безпеки європейського континенту».

Віктор Ющенко також висловив переконання, що свій найважливіший внесок у європейську безпеку Україна зробила навіть не тоді, коли відмовилася від ядерної зброї: «Це сталося у дні, коли наш народ постав на захист демократичних прав. Помаранчева революція 2004 року продовжила чітку лінію загальноєвропейських демократичних процесів і вкотре довела тезу про неподільність європейського простору, його цінностей, а отже й безпеки».

За словами Віктора Ющенка, Україна – це держава, яка належить до рушіїв поширення демократії на пострадянському просторі: «Наша позиція була і залишатиметься активною і помітною».

Глава Української держави виступив також проти проявів залишити Україні у сірій зоні: «Ми дбаємо про появу нової Європи конкретними діями і практичними справами. Підкреслюю ці слова як антитезу до будь-яких свідомих і несвідомих вчинків, що здатні залишити Україну у сірій зоні невизначеності та в умовах дефіциту безпеки».

Президент Вiктор Ющенко перебуває 8-10 лютого в Нiмеччинi з робочим вiзитом і сьогодні бере участь в 43-й Мюнхенської конференції з питань політики безпеки.

На конференції присутні близько 270 провідних політиків із 40 країн світу, серед яких Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, і президент Росії Владімір Путін, який вперше бере участь у цьому форумі.
XS
SM
MD
LG