Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко розпорядився затвердити Стратегію національної безпеки України


Забезпечити виконання цього документа має Кабінет Міністрів, а Рада Національної безпеки та оборони – інформувати главу держави про реалізацію цієї стратегії. У документі визначені пріоритети, цілі та напрямки політики національної безпеки у середньостроковій та короткостроковій перспективі.


Забезпечити виконання цього документа має Кабінет Міністрів, а Рада Національної безпеки та оборони – інформувати главу держави про реалізацію цієї стратегії.

Забезпечити виконання цього документа має Кабінет Міністрів, а Рада Національної безпеки та оборони – інформувати главу держави про реалізацію цієї стратегії, повiдомляє прес-служба Президента.

Змiст стратегiї нацiональної безпеки України прес-служба не наводить.

Політолог Артем Біденко вважає, що стратегія національної безпеки України це необхідний документ і підходити до нього треба з цілковитою відповідальністю, враховуючи всі нюанси міжнародного досвіду. За його словами, сама по собі стратегія є досить серйозним документом і засновує три важливих моменти: це національні інтереси, шлях досягнення цих національних інтересів і третє – загроза національним інтересам і шлях боротьби з ними: “У Сполучених Штатах і в інших країнах, які працюють за цим прикладом, це є досить чітка система, яка менше базується на теоретичних викладках, а більше базується на практичних втіленнях національної безпеки. Україна, на жаль, сприйняла це трошки потворно і стратегія національної безпеки України – це досить демагогічний твір, він також робиться експертами, які складають це на багатьох сторінках, але конкретних, чітко визначених інтересів немає”.

На думку політичного експерта Олександра Дергачова, у стратегії національної безпеки України немає низки важливих питань, приміром, енергетичної безпеки: “Йдеться передусім про те, що Президент у такий спосіб реалізує власне право, фіксує в такий спосіб власне бачення відповідних проблем, тоді як залишаються під запитанням деякі важливі питання, пов’язані, скажімо, з енергетичною безпекою, режимом кордонів. Тобто, є питання, які недостатньо врегульовані і які потребують більш системної і послідовної політики державного механізму”.

У травні минулого року Рада Національної безпеки та оборони закінчила розробляти проект Стратегії національної безпеки і передала його до Секретаріату Президента. У документі визначені пріоритети, цілі та напрямки політики національної безпеки у середньостроковій та короткостроковій перспективі. Стратегія накреслена до 2010 року.
XS
SM
MD
LG