Доступність посилання

ТОП новини

Скандал з рейсами ЦРУ триває, чи поверне Росія Україну і Грузію за допомогою свого газу /європейська преса/.


Василь Зілгалов Прага, 14 лютого 2007 – Європейська преса у середу активно обговорює новий етап скандалу щодо секретних рейсів ЦРУ в Європі. Доповідь італійського євродепутата Фави зачіпає сумнівну роль у цій справі більшості керівників ЄС і багатьох європейських урядів. Чимало оглядачів зачіпають тему «ролі російського газового фактора в європейської долі України».

Італійська «Ла Репуббліка» відзначає у середу, що «під вогнем доповіді євродепутата Клаудіо Фави опинилися не лише Хав’єр Солана» але й нинішній міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр, «який був у той час відповідальним в уряді Шрьодера за зв’язки із секретними службами і дав санкцію на допит німецькими агентами в’язнів Ґуантанамо, підозрюваних в тероризмі». Аналогічні обвинувачення прозвучали в Європарламенті на адресу урядів Іспанії, Швеції...Згадана італійська газета також запитує, чи вдасться у середу Європарламенту погасити найбільш скандальні моменти проекту резолюції щодо ролі політиків у секретних операціях американських спецслужб у Європі.

Лондонська «Файненшел Таймс» продовжує аналізувати рівень небезпеки «російського газового тиску на Європу» та реальність створення «газового картелю» за участі Росії, Ірану та Катару. З лондонським виданням перекликається інтерв’ю Єврокомісара з питань енергетики Андріса Пієбалґса, яке він дав вже згаданій «Ла Репуббліка». У ньому єврокомісар, зокрема, заявив, що «Путін, звичайно, стежить за тим щоб не втратити стратегічного контролю за його енергетичними ресурсами і використовує їх, як політичний важіль».

«Файненшел Таймс» також вважає, що газ та нафта є для Росії чи не основними факторами «нарощування і зміцнення могутності держави, а також відновлення впливу в колишніх радянських володіннях. Нині ці країни, наприклад, як Україна та Грузія, становлять «ближнє зарубіжжя»». А щодо Європи, то «Файненшел Таймс» заспокоює читачів тим, що за натівськими дослідженнями «список можливих учасників газового картелю межує з дурістю». Окрім того лондонське видання вважає, що чим більше Європа залежатиме від російського газу, тим більше російський «Газпром» залежатиме від Європи.

Тим часом німецька «Ді Вельт», аналізуючи захисні можливості американського протиракетного щита для Заходу, наводить у зв’язку з цим слова американського генерала Патріка О’Рейлі, заступника протиракетного відомства Пентагону, щодо можливої ролі України у цьому. О’Рейлі, зокрема, сказав наприкінці січня, що «оскільки Україна має серйозний досвід у ракетобудуванні, США в даний момент аналізують, у який формі може бути здійснена співпраця». Німецьке видання також вказує на дуже болюче реагування щодо таких планів з боку Росії, котра «занепокоєна тим, що це може стати першим кроком на шляху вступу України до НАТО».
XS
SM
MD
LG