Доступність посилання

ТОП новини

В Івано Франківську найкраще продяється Юрій Андрухович.<br>Інтерв’ю з директором івано-франківського книготоргового товариства “Арка” Ігорем Майгутяком.


Ірина Перешило Київ, 14 люте 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Івано Франківську залюбки читають українські книжки. Купують і читають. Зокрема своїх рідних франківських авторів. Але все одно бракує технічної та краєзнавчої літератури.

Ігор Майгутяк
- Чи користується нині попитом у Франківську україномовна книга?

- Звичайно, дуже великим попитом. Як ділова, так і художня, хоча порівняно з минулими роками рівень попиту на художню книгу впав.

- Що саме користується сьогодні найбільшим попитом?

- Я б сказав, що довідники. З усіх професій саме довідники користуються сьогодні найбільшим попитом. Нас часто запитують і нам доводиться червоніти і відповідати, що немає таких. Взагалі пласт технічної літератури сьогодні відсутній в Україні. Є поодинокі примірники, але назвати це розділом літератури я не наважуюсь. Наведу ще такий приклад.

Простий покупець питає, чи є збірники привітань, святкових побажань, бо не кожна людина може написати гарного привітально вірша чи ще щось подібне. Хочте вірте, хочте не вірте, а в Україні немає такої книги. Російські варіанти є. А української – ні. Наші місцеві письменники, що сюди приходять, то я їм про це часом говорю. Але наш письменник Степан Пушик, наприклад, збирає всілякі прокльони і хоче видати таку книгу. Можна це робити. Я не заперечую, але наперед треба мати те, що необхідне.

- Хто з франківських письменників і поетів сьогодні на піку продаж?

- Найперше це Андрухович. Потім Тарас Прохасько, з молодих письменників Таня Малярчук, наша івано-франківська.

- А яку книгу Ви останнім часом читали з задоволенням?

- З задоволенням прочитав книгу львівського видавництва “Піраміда” “Поцілунок Лева”. Автор Яворський, зараз живе в Нью-Йорку. Він людина вже в літах, але по книзі я відчуваю, що він душею молодий. Він написав чудові спогади, як 17-тир річним юнаком переживав у Львові зміну влади з польської на радянську, з радянської на німецьку. Це дуже живі, цікаві спогади.

- Якої літератури сьогодні найбільше бракує?

- Недавно ми пережили свята і було у нас багато гостей, і добре було би мати вибір краєзнавчої літератури. Про наш край і історичного плану, і про Карпати, про місто, про пам’ятки архітектури. Люди зараз цим дуже цікавляться. А літератури дуже бракує. Ми хочемо бути карпатським туристичним краєм, і, звичайно, для цього потрібні і дороги, і готелі, і інфраструктура, але найперше треба почати з книги, буклету, карти, плакату. Це ж краса навколо нас, а ми не можемо з цього гроші зробити.
XS
SM
MD
LG