Доступність посилання

ТОП новини

У Росії – дефіцит газу. Чи відчує це Україна?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 14 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Деякі українські експерти б’ють на сполох: дефіцит газу в Росії, про що оголосили напередодні, може позначитись на поставках в Україну. Існує ризик, що нестачу блакитного палива у 4 мільярди кубометрів на внутрішньому ринку Росія захоче перекрити за рахунок постачань в Україну. Втім, інші оглядачі запевняють, що Україні боятись нічого.


За інформацією фахівців, дефіцит газу в Росії у нинішньому році становитиме 4 мільярди кубометрів. Вони також прогнозують подальше погіршення ситуації і зазначають, що за кілька років дефіцит газу у цій державі становитиме 40 мільярдів кубометрів.

Експерти припускають, що Росія може зменшити постачання на найнепривабливіших комерційних контрактах. Одним з таких оглядачі вважають контракт з Україною. Раніше, за їхніми даними, на продаж туркменського газу російський Газпром заробляв до 40 доларів за тисячу кубометрів, а зараз - 75 центів. Втім, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін вважає, що Москва після минулорічного газового конфлікту з Києвом наразі не зацікавлена у новому загостренні. За словами експерта, контракт на постачання газу в Україну, який укладений на три роки і передбачає постачання 55 мільярдів кубічних метрів щороку – це міжнародні зобов’язання Росії, а отже повинен виконуватись у першу чергу. Що ж до внутрішнього дефіциту палива в самій Росії, то, це – проблема тамтешнього уряду. Ільдар Газізулін: «Зараз в Росії ціни на газ є надзвичайно низькими, проблема енергоефективності у них стоїть також гостро, як і в Україні. Тому російський уряд намагається підвищувати внутрішні ціни для того, щоб вистачило газу на експорт».

Експерти впевнені, що упродовж нинішнього року ціна на газ для України у 130 доларів за тисячу кубометрів залишиться незмінною. Що ж до наступних років, то там можливе коригування ціни. Втім, за словами оглядачів, вона залежатиме, насамперед, не від позиції Росії. Експерт Центру досліджень CASE Ганна Царенко, зокрема, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода: «Відповідно до цього контракту, Україна одержує не російський, а азійський газ. Тому ціна залежатиме від того, яку ціну Туркменистан виставить у 2008-2009 роках». А в «Газпромі» повідомили, що дефіцит палива в Росії повинен бути покритий за рахунок переведення російських теплоелектростанцій з газу на мазут і вугілля. За даними Єдиних енергетичних систем Росії, наразі частка газу як палива для теплоелектростанцій складає 98 відсотків, однак уже до 2010 року її знизять до 60 відсотків.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG