Доступність посилання

ТОП новини

Футбольний чемпіонат «Євро – 2012» на українсько-польських теренах???


Єва Поштар Варшава, 16 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі і в Україні завершилась підготовка до участі в конкурсі на проведення футбольних змагань «Євро – 2012». Остаточне рішення в цій справі ухвалить Європейська футбольна федерація УЕФА. Які ж заходи зробила Польща для реалізації проекту «Євро – 2012»?


У четвер українсько-польський Виконавчий комітет передав до Європейської футбольної федерації УЕФА зведення про готовність організувати футбольні змагання «Євро – 2012». 18 квітня УЕФА ухвалить остаточне рішення в цій справі.

Про те, що за останній рік зробила Польща для здійснення українсько-польського футбольного проекту Радіо Свобода розповів голова польського оргкомітету «Євро – 2012» Пьотр Гаврон: «В першу чергу ми отримали від держави і місцевих органів влади фінансові та організаційні гарантії для «Євро – 2012». В тому числі – проектування стадіонів, готелів. В польському оргкомітеті працювало понад десять штатних працівників. Наш бюджет становить 25 мільйонів євро. А разом в Україні та Польщі над підготовкою заявки до УЕФА працювало близько 300 осіб».

Київ, Варшава і ще понад 10 міст

На думку оглядачів, «Євро – 2012» – це третя за величиною спортивна подія в світі. На території України та Польщі змагання мали б проходити в Києві, Варшаві та в понад 10-ти інших містах двох країн. Крім будівництва стадіонів, важливою справою буде транспорт, бо найбільш віддалені міста «Євро – 2012» – Донецьк та Вроцлав розділяє відстань у кілька тисяч кілометрів.

Пан Гаврон не боїться організаційних перешкод. На його думку, за наявності дешевих авіаліній, вболівальники можуть швидко переміщатись між містами України і Польщі. Пьотр Гаврон також не боїться конкурентів у проведенні «Євро – 2012» –Угорщини, Хорватії та Італії.

Перешкодою може стати нинішній корупційний скандал

На думку фахівців, тінь на українсько-польський проект кидає те, що в Польщі у повному розпалі корупційна криза в національній футбольній федерації. Однак Пьотр Гаврон залишається оптимістом: «На мою думку, рішучі дії проти корупції з боку польського уряду лише зміцнюють наші шанси на реалізацію проекту «Євро – 2012». Вважаю, що треба насамперед робити порядок у власній хаті, щоб потім запросити до неї гостей».

Згідно з результатами опитування громадської думки, 70 відсотків поляків підтримує ідею українсько-польського футбольного проекту. Серед них дуже популярне гасло: «Ми всі фанати «Євро – 2012».

Футбол зближує народи

Чи може футбол сприяти зближенню українців і поляків? За словами Пьотра Гаврона, «Безперечно так. Футбол, як і кожен вид спорту, успішно єднає людей. Є надія, що так буде і в цьому випадку».

Голова польського оргкомітету «Євро – 2012» також зазначив: «Хочу запевнити слухачів Радіо Свобода, що ми робимо все можливе для здійснення в Україні та Польщі футбольних змагань «Євро – 2012». Я глибоко переконаний, що ми всі разом зустрінемось на стадіонах».
XS
SM
MD
LG