Доступність посилання

ТОП новини

Грип: чи вміємо ми хворіти?


Інна Набока Київ, 19 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Щорічна епідемія грипу і нинішньої зими не оминула українських теренів. І хоч це проблема, насамперед, медична, має вона і психологічний аспект – наше ставлення до хвороби.


Здається, зимова епідемія грипу – явище таке ж неминуче, як сама зима. І що б не говорили про загартування, щеплення, вітаміни та підвищення імунітету, все це лише частково зменшує ризик захворіти. То чи може тут чимось зарадити психологія?

Дивіться на світ позитивно

Медики давно підмітили: з двох хворих з однаковим діагнозом і фізичним станом легше переносить хворобу і швидше одужує той, хто дивиться на світ позитивно. Виявляється, настрій емоції, душевний стан людини мають безпосередній вплив на її фізичне здоров’я. У людей, які постійно думають про погане, підвищується схильність до захворювань. Експерименти американських учених свідчать, що "негативна” активність мозку послаблює імунітет і навіть дію щеплень проти грипу. Тож оптимісти мають значно більше шансів уникнути традиційних зимових інфекцій, ніж песимісти.

На лікарняний - вчасно

Попри все, від хвороб не застрахований ніхто. Та чи вміємо ми "правильно” хворіти? Чи завжди, наприклад, вчасно йдемо на лікарняний? Питання суто риторичне: звичайно ж, ні. Хтось не хоче викликати невдоволення колег, яким доводиться виконувати нашу роботу, або начальства, що, як відомо, віддає перевагу працівникам із міцним здоров’ям. А в деяких трудових колективах вихід на роботу хворого працівника сприймається як прояв трудового ентузіазму і корпоративної солідарності, тож вітається і заохочується. Та найчастіше ми не дозволяємо собі похворіти самі. Нам здається, що ніхто інший з нашою ділянкою праці не впорається і що без нашої особистої участі вся справа загине. І хоч у глибині душі ми усвідомлюємо, що це не зовсім так, але покинути "трудову вахту” ніяк не наважуємося. Крім того, завжди є якісь термінові справи, невирішені проблеми, зобов’язання. Важливе значення мають і гроші, які людина втрачає, якщо захворіє. Бо ж не секрет, що в деяких фірмах оплачується лише обмежена кількість днів, або й зовсім не оплачується лікарняний.

На роботу з застудою? В жодному разі...

Та чи варті наші трудові подвиги і навіть зароблені гроші (за всієї поваги до обох цих чинників) втраченого здоров’я? Адже навіть такі дрібниці, як застуда, не минають для організму безслідно. Так, британські дослідники встановили, що вихід на роботу зі застудою збільшує ризик серцево-судинних захворювань удвічі. До того ж, працездатність хворої людини значно знижується, тож і користі від такої роботи буде небагато. На жаль, по-справжньому цінувати здоров’я людина починає лише тоді, коли його втрачає. Чи не краще подумати про це раніше?

Матеріали до теми:

• Грип: чи вміємо ми хворіти? • Гриповуха. Пік захворюваності очікують за два тижні. • Чи швидка «швидка допомога»? • Чи страшний грип?
XS
SM
MD
LG