Доступність посилання

ТОП новини

Акції протесту в Криму: одні хочуть землі, а дехто називає Україну окупантом.


Володимир Притула Симферополь, 19 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Симферополі нинішній понеділок став днем політичних акцій. Сьогодні тут пройшли два десятки мітингів, пікетів і навіть було кілька спроб перекрити вулиці. У різних кінцях міста сотні кримчан вимагали землі і кілька десятків осіб – протестували проти передачі півострова Україні у далекому 1954 році.

Акція протесту репатріантів біля главку кримської міліції.
Автоінспектор з перемінним успіхом намагається регулювати рух на пішохідному переході неподалік Верховної Ради Криму. Тут півсотні репатріантів постійно переходячи вулицю в обидва боки, спробували перекрити рух транспорту. Так вони привертали увагу влади до своїх земельних проблем. Повідомлення про подібні акції надходили з усіх кінців Симферополя. На деяких його околицях це вдалося зробити на 30-40 хвилин, попри протидію з боку правоохоронців.

Загалом сьогодні у Симферополі правопорядок забезпечували понад 1600 міліціонерів і бійців внутрішніх військ. У центрі міста правоохоронці зустрічалися чи не кожні десять метрів.

Меджліс закликав не протестувати

Близько тисячі репатріантів також зібралися і під стінами кримського парламенту, але це значно менше заявлених 15 тисяч. Оглядачі пов’язують це із позицією Меджліса кримськотатарського народу, лідер якого Мустафа Джемілєв у п’ятницю закликав співвітчизників не виходити 19 лютого на мітинги і не піддаватися на провокації.

Під час блокування репатріантами
одного з пішохідних переходів.
А член Меджлісу Ремзі Ільясов зазначив: “Це відповідальність велика. Ми можемо говорити лише про мирні демонстрації. Але нас інформували, що організатори готові були до силових акцій, до перекриття трас. Ми, природно, сказали, що не погоджуємося із цим”.

Водночас інший відомий кримськотатарський політик Надир Бекиров прийшов до Верховної Ради Криму, щоб підтримати учасників акції протесту: “У будь-якому випадку, доти, доки земельна проблема не буде вирішена на користь кримських татар, ескалація лише наростатиме. Тому що зараз питання землі об’єктивно перетворилося на питання майбутнього існування людини та її родини, а також – всього народу”.

І хоча акція протесту не набула очікуваної масовості, її організатори заявили, що наступні її етапи пройдуть на Південному узбережжі, зокрема, 28 лютого провести мітинг планують у Ялті.

У річницю приєднання Криму до України дісталося і Хрущову, і Єльцину

Активісти проросійських організацій спалюють Конституцію України.
А проросійські організації сьогодні відзначали 53-тю річницю приєднання Кримської області до Української РСР. Із цієї нагоди частина проросійських діячів пікетувала Генеральне консульство Російської Федерації в Симферополі, вимагаючи активізації дій з “повернення” півострова Росії, а частина – Представництво Президента України, де називали українців “окупантами” і закликали українське керівництво добровільно відмовитися від Криму: “Окупанти, геть із Криму!”.

Під консульством пікетувальники спалили портрети Микити Хрущова і Бориса Єльцина, а біля Представництва – розділ Конституції України, де записано, що Автономна Республіка Крим – невід’ємна частина України. В обох акціях проросійських сил взяли участь до 30 осіб.
XS
SM
MD
LG