Доступність посилання

ТОП новини

Чи активізує українську економіку податкова реформа?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: Віктор Косарчук, керівник департаменту Державної податкової адміністрації та відомий підприємець Володимир Барабаш (телефоном).

Розшифровка ефіру з’явиться протягом години. Поки що, доступним є лише аудіозапис програми.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Сергій Собуцький: До яких ставок оподаткування наближаємось? Чи стимулюватиме податкова система після реформи розвиток української економіки та зростання добробуту громадян?

Податкова реформа у нас триває давно. Періодично обіцяють податкові пільги. Натомість експерти констатують посилення податкового тиску, зокрема, на громадян. З нинішнього року маємо уже 15% прибутковий податок з доходів громадян проти 13% у минулому році.

Кілька разів тисячі нормативних актів збирались об’єднати у єдиний Податковий кодекс. Втім, як кажуть, віз і нині там.

Кому допоможе чергова спроба?
Віктор Косарчук: Тут треба подивитися трошки в історію цього питання, тому що М.Я.Азаров ще в 2002 році вніс Податковий кодекс (тоді він був головою ДПА) на розгляд парламенту. Відбулося навіть слухання в першому читанні. Потім ця робота призупинилася в силу певних причин. Це один блок проблеми.

Другий – це те, що 19 січня 2006 року урядом Юрія Єханурова були внесені зміни до закону “Про податок з доходів фізичних осіб”. Отоді і з’явилася у нас податок при продажі нерухомості, почала оподатковуватися спадщина, подарунки. Тобто, це належить до наших попередників.

Але тим не менше сьогодні поставлено завдання, і ДПА... Створена група, яку очолив М.Я.Азаров. В нас працюють групи громадські, з громадської колегії, над Податковий кодексом.

Фактично стоїть завдання створити єдиний кодифікований податковий закон, який зменшить податкове навантаження на платників податків, спростить податкову систему і мінімізує витрату на адміністрування податків. Це основні такі принципи.

Я думаю, що це буде документ десь розміром з 500 сторінок. Для прикладу, в США – це 13 тисяч сторінок, 26 томів. Я думаю, що це все-таки буде зрозумілий для суспільства і для податківців документ. Тому що ми сьогодні маємо понад 2,5 тисячі нормативно-правових актів, які доволі часто суперечать один одному.

Незаперечна думка, що головною проблемою податкового законодавства є не тільки його громіздкість, а й суперечливість. Виявилося, що за якістю податкової системи (є дослідження Світового банку) Україна десь у двадцятці найгірших країн світу.

Ви погоджуєтесь?


Віктор Косарчук: Я думаю, що служба, яка зуміла подолати відставання у 6 мільярдів (а ми прийшли у серпні місяці), то це є показником того, що ми, команда, яку очолює Анатолій Брезін, показала себе як ефективна команда податківців, які відставання, яке було залишене нашими попередниками в 6 мільярдів, все-таки ми наповнили, щоби у Пенсійному фонді були кошти, щоби студенти отримували стипендії. А це вкрай важливо, враховуючи ту соціальну спрямованість, яка є в нинішньому бюджеті.

І все-таки, якою б не була податкова система, в даному випадку вона спрямовується і керівником податкової служби на поетапне зниження ставок податку. До речі, прийнята концепція реформування податкової системи. В цій концепції передбачено прийняття Податкового кодексу. До 1 квітня завдання по підготовці Податкового кодексу податкова служба виконає і подасть його спільно з Мінфіном до Кабмін.

Пане Барабаш, чому саме зараз активно заговорили про Податковий кодекс?

Володимир Барабаш: Це, напевне, краще спитати у тих, хто це питання зактивізував.

Але, може, якісь чергові проблеми вирішені і просто прийшла черга до Податкового кодексу. Я думаю, що це не так суттєво.

Суттєво те, що, дійсно, податкова реформа потрібна. Постає тільки питання в тому, як її будуть здійснювати?

Наскільки мені відомо, на сьогодні практично реанімується той проект, який не був прийнятий багато років тому ВРУ. Він був виписаний переважно податковою адміністрацією. Саме тоді її очолював сьогоднішній віце-прем’єр, пан Азаров.

Я – представник середнього бізнесу і представник Спілки підприємців малих і середніх. Мене цікавить, яким чином в цій податковій реформі будуть враховані саме інтереси підприємців цього класу.

Ми говорили також про те, що нинішнє законодавство податкове надзвичайно суперечливе. Ви як підприємець-практик з великим стажем зустрічаєтеся безпосередньо, можна сказати, щодня. Можете проілюструвати цю суперечливість податкового законодавства?

Володимир Барабаш: Безумовно. Є, наприклад, звіт про податок і є звіт про податок, з якого нараховується звіт про прибуток, на який начисляється податок, а є ще один звіт на прибуток, який, будемо так казати, податкова не сприймає як звіт про прибуток. Тобто, така подвійна бухгалтерія зараз існує.

Чи допоможе здолати цю проблему, про яку, зокрема, пан Володимир казав, новий Податковий кодекс?

Віктор Косарчук: Я пана Барабаша запрошую до участі в громадській колегії при ДПАУ, тому що він не зовсім достовірно інформує слухачів поважного Радіо Свобода.

Цього разу до розробки Податкового кодексу залучені практично усі представники громадської колегії при ДПАУ, які виявили бажання, а також 18 інших громадських організацій, які працюють у групах і податку на додану вартість, і податку на прибуток, і податок з доходів фізичних осіб. Все це є.

Проблема сьогоднішня, вона, звичайно, є. Це бухгалтерський податковий облік, яких сьогодні є два, обліки. І от зближення бухгалтерського і податкового обліку, про що говорив і Барабаш... я, звичайно, за те, щоб в цьому кодексі це питання було вирішене.

Третя позиція. І податкова служба стоїть на тому, щоб разом з Податкових кодексом було прийнято закон про легалізацію доходів, з яких не сплачено податки, збори, обов’язкові платежі до бюджетів та державних цільових фондів. Тільки тоді ми зможемо реально розпочати податкову реформу.

Головне – це треба розуміти, що і в концепції це закладено, а Податковий кодекс - це складова концепції, стабільна податкова система, де має бути справедливий підхід до всіх категорій платників податків, в тому числі до малого і середнього бізнесу. Бо ми чітко розуміємо, що малий і середній бізнес – це запорука стабільності суспільства.

Тому ми за те, щоб були скасовані неефективні податки, які приносять і копійки в казну, але вимагають значних коштів на адміністрування, щоб були зменшені розміри ставок окремих видів податків...

Володимир Барабаш: Я перепрошую. А що ж я тоді неправильно інформував шановних слухачів Радіо Свобода?

Віктор Косарчук: А те, що до цього долучена велика кількість громадськості і громадських організацій. Хто сьогодні реально виявив бажання, той працює. Записуйтесь і приходьте. Я радий буду бачити Вас...

Володимир Барабаш: Ну, так що я неправильно сказав? Я сказав, що ця податкова реформа робиться на базі кодексу, який був внесений податковою адміністрацією...

Віктор Косарчук: Нічого подібного. Все починається по-новому.

Багато експертів говорять про те, що суперечливість цього законодавства вигідна ДПА, зокрема податківцям, тому що в такий спосіб можна нараховувати якісь зайві штрафи і таким чином наповнювати Держбюджет.

Чи погодитеся ви з такою оцінкою цих експертів?


Володимир Барабаш: Тут у нас йде (будемо казати так), як і в нас йде в юриспруденції. Тобто, презумпція невинності в даному випадку не діє. Якщо є суперечливе питання, воно, як правило, вирішується на користь податкової адміністрації. Хоча мало би бути навпаки.

Віктор Косарчук: Моя, мабуть, місія не те, що не погоджуватися, але я не люблю, коли виносять недостовірну інформацію, бо я за фахом юрист.

Перша позиція – це те, що всі листи податкової адміністрації не є нормативно-правовими актами. Про це недавно зазначив Мінюст.

Друга позиція. Якщо вас не влаштовують повідомлення, рішення, то є досудовий апеляційний порядок узгодження, працює ця система, департамент апеляцій, то, будь ласка, звертайтеся або йдіть у суд - є стаття 55 Конституції, яка є статтею прямої дії.

Третя позиція. Якраз прийняття Податкового кодексу, якщо Ви проект уважно читали, то там зазначається, що офіційне тлумачення норм податкового законодавства здійснюється виключно КСУ. Тобто, ми знімаємо цю позицію.

Більше того, я особисто стою на тій позиції... Знаєте, я згадую слова Наполеона про те, що безпека і власність можуть існувати лише в тій державі, де податкова норма не змінюється кожен рік. Я за те, щоб у нас законодавство було стабільним, єдине правове поле, а Податковий кодекс – це єдиний кодифікований податковий закон, який є стабільним, який є зрозумілим для платника податку і податкової адміністрації.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG