Доступність посилання

ТОП новини

Росія готова націлити свої ракети на Східну Європу


Ціллю можуть стати елементи американської системи протиракетної оборони, які США хочуть розташувати в Чехії й Польщі, заявив у понеділок командувач Ракетних військ стратегічного призначення Росії. Раніше цього ж дня Прем’єр-міністри Польщі і Чехії висловили впевненість у необхідності розташувати в Європі протиракетну систему США задля безпеки всього континенту.


Ціллю можуть стати елементи американської системи протиракетної оборони, які США хочуть розташувати в Чехії й Польщі.

Із такою заявою виступив у понеділок командувач Ракетних військ стратегічного призначення Росії генерал-полковник Ніколай Соловцов.

Він також повторив погрозу Москви вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої й малої далекосяжності у відповідь на дії США, якщо вони таки розташують свою систему протиракетної оборони в Східній Європі.

«Якщо ухвалять політичне рішення вийти з цього Договору, — а ви знаєте, що його підписали Сполучені Штати і Радянський Союз, — то Ракетні війська стратегічного призначення будуть готові виконати це завдання», — заявив генерал.

Він додав, що в разі виходу Росії з договору може йтися про відновлення виробництва ракет середньої далекосяжності, які той договір забороняв: «Ракети середньої далекосяжності знищили як клас — а от документація вся залишилася, технологія вся залишилася, до того ж на тих самих підприємствах, які ці ракети й виробляли. Тому відновити виробництво, якщо ухвалять відповідні рішення, буде не складно».

Раніше, у понеділок, Прем’єр-міністри Польщі і Чехії висловили впевненість у необхідності розташувати в Європі протиракетну систему США задля безпеки всього континенту.

Ярослав Качиньський і Мірек Тополанек обговорили справу американських баз на своїй зустрічі в Варшаві.

«Обидві наші країни зараз тільки готуються відповісти на американську ноту. Ми дійшли спільної думки, що, ймовірно, на цю ноту обидві країни дадуть позитивну відповідь. А тільки тоді почнемо переговори», — заявив Тополанек.

Вони ще раз повторили позицію Заходу, що ці бази не спрямовані проти Росії і не становлять для неї загрози.

«Стан польсько-російських стосунків добре знаний і, ймовірно, досягти згоди Росії на це буде нелегко. Але ми будемо старатися переконати росіян в очевидному, в тому, що вони теж знають, — що цей об’єкт у жодному разі не спрямований проти них», — наголосив Качиньський.

США запевняють, що пропонована система протиракетної оборони має на меті захистити Європу від можливого ядерного нападу з боку таких режимів, як Іран чи Північна Корея.

Росія в це не вірить і обіцяє дати «асиметричну відповідь», зокрема, можливо, відновити створення найновітніших ракет середньої далекосяжності, нині заборонених міжнародною угодою.

США пропонують розташувати в Чехії радарну станцію протиракетної оборони, а в Польщі — ракетну базу з десятьма протиракетами.

Польща обіцяє дати офіційну відповідь на цю пропозицію протягом кількох тижнів, Чехія — можливо, за кілька місяців.
XS
SM
MD
LG