Доступність посилання

ТОП новини

Чи активізує податкова реформа українську економіку?


Сергій Собуцький Київ, 20 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи слабшатиме податковий тиск в державі, чи перетворяться податкові органи у помічників бізнесу? Скільки податків залишиться в Україні? На ці запитання намагались відповісти гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: директор департаменту Державної податкової адміністрації Віктор Косарчук та відомий підприємець Володимир Барабаш.

Представник податкової адміністрації заявив у “Вечірній Свободі”, що податковий кодекс має стати, насамперед, гарантією стабільності податкового законодавства в Україні. За словами Віктора Косарчука, часті зміни нормативно-правових актів у галузі оподаткування - одна з причин, яка не дозволяє українській економіці стрімко розвиватись. Ще одна причина нагальної потреби кодексу - надзвичайна перенасиченість української податкової системи законодавчими актами: наразі в Україні діють понад дві з половиною тисячі документів щодо оподаткування, які доволі часто суперечать один одному: «Фактично стоїть завдання створити єдиний кодифікований податковий закон, який зменшить податкове навантаження на платників податків, спростить податкову систему та мінімізує витрати на адміністрування податків. Я думаю, що це буде зрозумілий для суспільства, і для податківців документ».

Натомість ще один учасник “Вечірньої Свободи”, відомий підприємець Володимир Барабаш налаштований не так оптимістично. За його словами, безумовно, податковий кодекс потрібен. Проте, виникає сумнів, чи його автори дотримають слова і реально знизять податкове навантаження. На підтвердження своїх слів Володимир Барабаш нагадав про колишні епопеї зі створення податкового кодексу. Як наслідок: віз і нині там, немає ані податкового кодексу, ані реального зниження податкового тиску.

Окремої уваги, на думку Володимира Барабаша, заслуговує суперечливість податкового законодавства. Його заплутаність та громіздкість змушує підприємців помилятись, а отже дає податківцям зайвий шанс до нарахування штрафних санкцій: “У нас все йде так, як у юриспруденції. Тобто презумпція невинуватості у даному випадку не діє. Якщо є суперечливе питання, то воно, як правило, вирішується на користь податкової адміністрації, хоча насправді мало би бути навпаки”.

У податковій адміністрації обіцяють завершити роботу над кодексом до першого квітня. Далі на нього чекає розгляд у Кабінеті міністрів та Верховній Раді.
XS
SM
MD
LG