Доступність посилання

ТОП новини

НАТО вважає абсолютно невиправданими погрози Росії щодо розміщення елементів американської ПРО в Чехії та Польщі


Про це заявив речник Альянсу Джеймс Аппатураї. У понеділок командувач Ракетних військ стратегічного призначення Росії генерал-полковник Ніколай Соловцов заявив, що Росія готова націлити свої ракети на Східну Європу. Україна має намiр визначити свою позицiю.

Радянська ракета середньої далекосяжності РСД-10 «Піонер» (за класифікацією НАТО SS-20 “Saber”), знищена до 1991 року за договором про ліквідацію ракет середньої й малої далекосяжності. Одна з півтора десятка таких збережених для музеїв ракет виставлена в Національному музеї історії Великої Вітчизняної Війни в Києві (на фото).
Про це заявив речник Альянсу Джеймс Аппатураї.

У понеділок командувач Ракетних військ стратегічного призначення Росії генерал-полковник Ніколай Соловцов заявив, що Росія готова націлити свої ракети на Східну Європу. За його словами, ціллю можуть стати елементи американської системи протиракетної оборони, які США хочуть розташувати в Чехії й Польщі.

Російський генерал-половник також повторив погрозу Москви вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої й малої далекосяжності у відповідь на дії США, якщо вони таки розташують свою систему протиракетної оборони в Східній Європі.

«Якщо ухвалять політичне рішення вийти з цього Договору, — а ви знаєте, що його підписали Сполучені Штати і Радянський Союз, — то Ракетні війська стратегічного призначення будуть готові виконати це завдання», — заявив генерал.

Він додав, що в разі виходу Росії з договору може йтися про відновлення виробництва ракет середньої далекосяжності, які той договір забороняв: «Ракети середньої далекосяжності знищили як клас — а от документація вся залишилася, технологія вся залишилася, до того ж на тих самих підприємствах, які ці ракети й виробляли. Тому відновити виробництво, якщо ухвалять відповідні рішення, буде не складно».

Раніше, у понеділок, Прем’єр-міністри Польщі і Чехії висловили впевненість у необхідності розташувати в Європі протиракетну систему США задля безпеки всього континенту.

Ярослав Качиньський і Мірек Тополанек обговорили справу американських баз на своїй зустрічі в Варшаві.

«Обидві наші країни зараз тільки готуються відповісти на американську ноту. Ми дійшли спільної думки, що, ймовірно, на цю ноту обидві країни дадуть позитивну відповідь. А тільки тоді почнемо переговори», — заявив Тополанек.

Вони ще раз повторили позицію Заходу, що ці бази не спрямовані проти Росії і не становлять для неї загрози.

«Стан польсько-російських стосунків добре знаний і, ймовірно, досягти згоди Росії на це буде нелегко. Але ми будемо старатися переконати росіян в очевидному, в тому, що вони теж знають, — що цей об’єкт у жодному разі не спрямований проти них», — наголосив Качиньський.

США запевняють, що пропонована система протиракетної оборони має на меті захистити Європу від можливого ядерного нападу з боку таких режимів, як Іран чи Північна Корея.

Росія в це не вірить і обіцяє дати «асиметричну відповідь», зокрема, можливо, відновити створення найновітніших ракет середньої далекосяжності, нині заборонених міжнародною угодою.

США пропонують розташувати в Чехії радарну станцію протиракетної оборони, а в Польщі — ракетну базу з десятьма протиракетами.

Польща обіцяє дати офіційну відповідь на цю пропозицію протягом кількох тижнів, Чехія — можливо, за кілька місяців.

Україна має намiр визначити свою позицiю стосовно розгортання елементів американської системи протиракетної оборони в Польщi та Чехiї пiсля того, як вивчить наслiдки цього кроку для України, заявив прем’єр-мiнiстр України Вiктор Янукович в iінтерв’ю журналiстам у вівторок: «Ми, безумовно, зараз перебуваємо в складному положеннi. Ми зараз вивчаємо, наскiльки це несе загрози або, я б сказав, незручностi, i пiсля того, як ми це питання вивчимо, ми будемо остаточно ухвалювати рiшення i визначати позицiю країни в цьому питаннi».

Тим часом, вже сьогодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що офіційна Москва не хоче розпочинати нової «гонитви озброєнь» із Заходом.

При цьому Сергій Лавров наголосив, що офіційна Москва відповість «адекватно і рішуче» на будь-яку загрозу: «Нас серйозно турбують плани розгортання елементів системи протиракетної оборони США в Європі. Турбує кризовий стан угоди щодо звичайних збройних сил в Європі. Очевидно, не сприяє зміцненню довіри і процес розширення НАТО, який здійснюють всупереч отриманим нами раніше запевненням. Турбує і висунення військової інфраструктури НАТО до російських кордонів».

Міністр також зауважив, що Росія має право використовувати власні «конкурентноздатні переваги» на міжнародній економічній арені. Лавров, однак, наголосив, що його країна не має ані «імперських амбіцій», ані «комплексу неповноцінності» і заохочує «чесну конкуренцію в економічних відносинах».

Міжнародна спільнота звинувачує Росію у використанні енергоресурсів для геополітичних маніпуляцій.
XS
SM
MD
LG