Доступність посилання

ТОП новини

Російський і український металургійні гіганти хочуть об’єднатися. Тим часом Москва погрожує націлити ракети на Центральну Європу (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 20 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відразу у кількох європейських газетах з’явилися статті про наміри російської металургійної компанії «Газметал» об’єднатися з українським Індустріальним Союзом Донбасу. Одним із співвласників останнього є нинішній секретар РНБО при президентові Ющенкові Віталій Гайдук. І чи не всі газети Європи інформують сьогодні про попередження Кремля для країн Центральної Європи щодо їхньої можливої підтримки системи американської ПРО.


Лондонська «Таймз» пише у вівторок, що у випадку успіху переговорів російського та українського металургійних гігантів буде створена компанія, котра буде в змозі виробляти 20 мільйонів тон сталі в рік. Ця ж газета посилається на російського мільярдера і власника «Газметалу» Алішера Усманова, котрий ще раніше закликав до створення металургійного концерну на базі кількох колишніх радянських республік. «Таймз» також додає, що «Газметал» Усманова вже ніби-то домовився про те, що саме він контролюватиме новостворену металургійну компанію.

Інша впливова лондонська газета «Файненшел Таймс» нагадує, що Росія та Україна – одні з найбільших у світі виробників сталі і найбільших розпорядників власних запасів руди та вугілля. Ця ж газета натякає на економічний прагматизм нинішнього президента України Віктора Ющенка, коли називає серед провідних власників Індустріального Союзу Донбасу (ІСД) Віталій Гайдука – нинішнього секретаря Рада національної безпеки та оборони України при президенті держави. «Файненшел Таймс» також нагадує, що одним із головних власників ІСД є Сергій Тарута, котрий є, за висновками спостерігачів, близьким до Віктора Ющенка. Газета також наводить слова Алішера Усманова про плани нової компанії запропонувати свої акції на Лондонській біржі десь через рік. «Файненшел Таймс» оприлюднює оцінки аналітиків про те, що можлива вартість нової компанії коливається від 10 до 20 мільярдів доларів і зауважує, що не все гаразд і в «Газметалу», і в ІСД із прозорістю щодо їхніх фінансових паперів. Останнє гальмує майбутнє проходження акцій компаній на міжнародних біржах, пише у вівторок «Файненшел Таймс».

Знову «холодна війна»?

А вже Лондонська «Ґардіан» прогнозує «найгірший диспут» щодо контролю над озброєннями від часів «холодної війни». Газета має на увазі заяви Польщі та Чехії про їхню готовність розмістити на своїй території елементи американської системи протиракетної оборони. Як й інші газети континенту, «Ґардіан» звертає увагу на погрозу Росії взяти на ракетний приціл Центральну Європу у зв’язку з цим і наголошує на незгоді Німеччини щодо швидких стратегічних кроків Сполучених Штатів у Європі.

Німецька ж «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» наводить слова чеського прем’єра Тополанека про те, що «докори стосовно не проведення США консультацій з Росією є наївними». А Італійська «Ла Репуббліка», у разі відсутності компромісу між США та Росією щодо ПРО, прогнозує крах всієї системи контролю над озброєннями у Європі.
XS
SM
MD
LG