Доступність посилання

ТОП новини

Антикризовики блокують другий день поспіль трибуну Верховної ради


Члени фракції Партії регіонів до початку пленарного засідання заблокували трибуну парламенту. Ці дії пов’язані з намірами фракцій БЮТ та «Наша Україна» домогтися від Верховної Ради розглянути законопроект щодо врегулювання ситуації з тарифами на житлово-комунальні послуги, а також зміни до держбюджету-2007 в частині збільшення соціальних виплат. Прем''єр-міністр підтвердив, що уряд має намір прийняти рішення про перегляд мінімальних зарплат і пенсій за підсумками першого кварталу.


Народні депутати, члени фракції Партії регіонів другий день поспіль до початку пленарного засідання заблокували трибуну, президію та ложу уряду у сесійній залі парламенту.

Ці дії пов’язані з намірами фракцій БЮТ та «Наша Україна» домогтися від Верховної Ради України розглянути законопроект щодо врегулювання ситуації з тарифами на житлово-комунальні послуги, а також зміни до держбюджету-2007 в частині збільшення соціальних виплат.

Парламентська опозиція обіцяє змусити коаліцію ухвалити проект закону про обмеження тарифів та ЖКГ та постанову про соціальні гарантії. Учора депутати антикризової більшості у відповідь на обіцянки опозиції блокувати роботу Верховної ради самі заблокували парламентську трибуну і не допустили до розгляду відповідних законопроектів.

Навчені вчорашнім досвідом опозиціонери не кажуть в який спосіб вони сьогодні переконуватимуть антикризовиків. Представник Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль Радіо Свобода сказав: “Ми вже раз попередили, і бачите, неочікуваності не вийшло. Ми, як опозиція, не будемо міняти методів діяльності, тому що ми не маємо можливості цього зробити. Ми не можемо переголосувати, ми не можемо зібрати більшість в парламенті. Ми можемо тільки наголошувати, що парламентська коаліція робить такі-то дії, які завдають збитку державі”.

Лідер “Нашої України” В’ячеслав Кириленко заявив: “Спочатку уряд самоусунувшись від цієї проблеми, Кабінет Міністрів на чолі з Віктором Януковичем, пропонує скасувати заборону на стягнення пені, за несвоєчасну сплату тарифів за послуги з наших громадян, розуміючи, що багаторазово підвищені тарифи людина, яка працює і отримує середню зарплату в країні, сплачувати не може”.

Урядовці у підвищенні тарифів звинувачують опозицію

Віце-прем’єр міністр Володимир Рибак: “У 18 областях Партія регіонів не має жодної людини на керівній посаді. Досить вводити в оману громадян України. Шановні політичні опоненти поставили людей на коліна. Їдьте в регіони і вибачайтеся за те, що ви там натворили”.

У середу, відкриваючи засідання уряду, Прем''єр-міністр України Віктор Янукович доручив міністрам провести роз''яснювальну роботу на регіональному рівні щодо намірів уряду переглянути рівень мінімальних розмірів пенсій і зарплат: «Вся ця інформація в регіонах не відома, тому й політики грають на тому, що люди не знають цієї інформації».

Прем''єр-міністр вкотре підтвердив, що уряд має намір прийняти рішення про перегляд мінімальних зарплат і пенсій за підсумками першого кварталу.

Крім того, Віктор Янукович доручив першому віце-прем''єру, міністру фінансів Миколі Азарову провести спеціальний брифінг, на якому роз''яснити журналістам і громадськості наміри уряду в цьому питанні.

У вчорашній заяві уряду мовиться про «безмежний цинізм, безвідповідальність і відвертий популізм» блоків «Наша Україна» і Юлії Тимошенко.

Водночас Кабінет Міністрів у своїй заяві звинуватив у нинішньому зростанні цін і тарифів саме теперішню опозицію — попередні уряди Юлії Тимошенко і Юрія Єханурова.

Уряд заявляє, що «не піддасться на шантаж і провокації» і «забезпечить стабільний розвиток країни і надійний соціальний захист громадян».

У вівторок депутати від НУ і БЮТ намагалися через блокування трибуни домогтися розгляду законопроекту про обмеження росту тарифів на житлово-комунальні послуги. Більшість під проводом Партії регіонів Прем’єр-міністра Віктора Януковича відмовилася внести його на розгляд.

Зі стилістикою заяви Кабміну можна познайомитися на урядовому сайті.

Наразі ж прожитковий мінімум для українців – 387 гривень, а мінімальна пенсія – 400 гривень. А тарифи на житлово-комунальні послуги у різних областях зросли від 1,5 до 4 разів.

Президент пропонує парламенту розглянути поданий законопроект як невідкладний

У понеділок Президент України Віктор Ющенко направив до Верховної Ради законопроект про внесення змін до закону про державний бюджет-2007, в якому наполягає на збільшенні розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму: «Ці зміни мають торкнутися інтересів та добробуту 13 мільйонів працюючих громадян, але в першу чергу пенсіонерів».

Президент пропонує парламенту розглянути поданий законопроект як невідкладний, повідомила прес-служба Глави держави.

Віктор Ющенко нагадав, що при розгляді бюджету-2007 він наполягав на необхідності підвищення основних соціальних показників – у першу чергу, це торкалося саме прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, і розміру мінімальної заробітної плати. «Навколо цих двох показників точилася досить складна дискусія – і політична, і економічна», – сказав він.

22 грудня 2006 року парламент прийняв постанову, якою зобов’язав уряд при підведенні підсумків економічного розвитку України в 1 кварталі поточного року збільшити і мінімальну зарплату, і прожитковий мінімум.

За словами Віктора Ющенка, аналіз економічних, фінансових показників за січень-лютий 2007 року дає підстави вважати, що сьогодні існує реальний ресурс для підвищення соціальних показників Державного бюджету 2007 року.

Президент висловив сподівання, що і парламентська коаліція, і уряд, які на словах дбають про народ, доведуть щирість своєї турботи і на ділі.
XS
SM
MD
LG