Доступність посилання

ТОП новини

Німці пропонують екологічний диво-автомобіль – тимчасом Америці.


Людмила Ваннек Прага, 21 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Німецький автомобільний концерн Фольксваґен голосив про те, що його нова модель «Jetta» TDI – виходить на американський ринок. І хоч це станеться лише наступного року, однак вже зараз «Jetta» рекламується як автомобіль з найбезпечнішим в екологічному плані дизельним двигуном у світі!

Модель Фольксваґен «Jetta» TDI
Один із головних козирів європейців на американському ринку – це чисті дизелі. І хоча на сьогоднішній день лише 1 відсоток легкових автомобілів у США має дизельний двигун, все ж через зростання цін на бензин там зацікавились цим європейським автомобілем. Адже, маючи спеціальний фільтр згорання, він відповідає навіть найсуворішим у США каліфорнійським екологічним нормам!

Що ж це за таке екологічне європейське чудо у вигляді Фольксваґена? І чи можливі взагалі екологічно чисті двигуни?

"Фолксваген – з любові до автомобіля" – зачаровує у рекламі «Джетти» чоловічий голос, і лунають співи пташок та шум моря. Іншими словами, те, що науково називають "чиста екологія". Уточнимо: чиста, тобто незабруднена. Адже у вихлопній системі «Джетти» – каталітичний очищувач, який знижує рівень окисів азоту. Це вважають головним чудодійством «Джетти», виробленої у німецькому Вольфсбурґу.

Чудес не буває, вважає еколог

Але чи можливі такі чудеса взагалі? З цього приводу екологічний експерт Юрій Урбанський зауважив: «Просто йде мова про те, що під час руху цього автомобіля будуть якось мінімізовані викиди шкідливих речовин у навколишнє середовище, але, як ви сказали, є фільтр, який рано чи пізно треба десь зберігати, захоронювати, щось з ним робити. Тобто, знов таки ж сміття залишається. Воно в одному місці не викидається, але викидається в іншому. Якщо в місті ці автомобілі будуть, то буде чистіше повітря навколо них, але про те, що мінімізується шкода навколишньому середовищу – треба обережніше казати, бо якщо в одному місці щось скоротили, то в іншому воно з''явиться».

Не забуваймо і про звичний велосипед!

Отже, зі сказаного екологом Урбанським, виходить, що з автами чудес не буває?!? А яка ж тоді альтернатива? Адже так хочеться допомогти довкіллю!

«Можна вибирати між приватним транспортом і громадським транспортом. Або – між автом і велосипедом», – радить еколог, який зізнався, що такі поради не тільки дає, а й сам дотримується їх: «Наприклад, сьогодні я приїхав на роботу велосипедом».

Ідея цікава! І спів пташок та шум моря теж на велосипеді якось відчутніші!

Матеріали до теми:

• В Україні автомобільний бум. Чи буде продовження?
XS
SM
MD
LG