Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 22 лютого.


Віктор Недоступ Київ, 22 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні день народження дизельного двигуна, цього дня почалися сталінські депортації чеченців, в Альпах сталися великі снігопади, а у Конго вчителів забили камінням.

22 лютого 1893 року 35-річний німецький інженер Рудольф Дизель отримав патент на створений ним двигун, котрий працював на особливому паливі, яке загоралось не від зовнішньої іскри, як це має місце в бензинових двигунах, а самозагоралось при досягненні паливно-повітряною сумішшю певного тиску. Дизельні двигуни швидко стали популярними в Європі завдяки своїй потужності та економічності й використовуються досі.

1922 – Уряд більшовицької Росії видає декрет про вилучення церковних цінностей для потреб боротьби з голодом. 19 березня В.І. Ленін направляє секретного листа членам Політбюро ЦК РКП(б), в якому вимагає "дати рішучий і безжалісний бій " духовенству, включаючи арешти і розстріли.

1937 – 12 лідерів “національного союзу німців України” засуджують до тюремного ув’язнення.

1944 – Починаються сталінські депортації чеченців та інгушів з батьківщини, в ході яких кілька мільйонів людей, від грудних дітей до літніх старців, без усяких засобів для існування товарними вагонами вивозять до Казахстану і на Крайню Північ Росії.

1958 – За добу до початку чергового етапу Гран-прі "Формули-1" в Гавані кубинські повстанці викрадають знаменитого аргентинського автогонщика Хуана Мануеля Фаньйо. Через 28 годин його відпускають неушкодженим, а члени "Руху 26 липня" заявляють, що зробили це для того, щоб "весь світ дізнався, що на Кубі відбувається війна проти тиранії Батісти". Звільнений Фаньйо, перебуваючи в аргентинському посольстві, дізнається, що на перегонах сталась жахлива катастрофа з великою кількістю жертв; він робить висновок, що його врятувало Провидіння і категорично відмовляється допомогти поліції ідентифікувати викрадачів.

1999 – Великі снігопади в Альпах призводять до загибелі п''яти і зникнення тринадцяти людей в Австрії, Швейцарії, Франціїї та Німеччині. У наступні дні від снігових лавин в австрійських Альпах загине ще 9 людей і 30 зникли безвісті.

А у 2003 жителі одного з поселень Конго звинуватили вчителів у чаклунстві і... забили камінням.
XS
SM
MD
LG