Доступність посилання

ТОП новини

Початок чергової урядової кризи в Італії.


Наталка Кудрик Рим, 22 лютого 2007, (RadioSvoboda.Ua) – В Італії почалася урядова криза. Учора прем’єр-міністр лівоцентристського уряду Романо Проді подав президенту республіки прохання про відставку. Напередодні верхня палата парламенту не підтримала урядову програму із зовнішньополітичної діяльності.


Голосування у сенаті чекали з напруженням, бо розглядалося важливе зовнішньополітичне питання, а саме: перебування італійських вояків в Афганістані та розширення американської військової бази у місті Віченца.

Міністр закордонних справ Массимо Д’Алема наголосив, що в Афганістані майже дві тисячі службовців мають залишатися з миротворчою місією, а стосовно американської бази, то уряд повинен дотримуватися домовленостей із Вашингтоном. Найбільше міністр прохав у сенаторів ясності: „Для нас головне – визначити справжній консенсус у цій залі, що є необхідною умовою для просування нашої роботи”.

Опозиція вибухнула закликами про відставку чинного кабінету

Програму мали підтримати 160 сенаторів, але „так” сказали тільки 158. Проти продовження італійської місії в Афганістані та розширення американських ВПС на півночі країни виступають також три партії урядової коаліції. Прем’єру і главі МЗС не вдалося переконали пацифістськи налаштованих партнерів.

Після провального голосування опозиція вибухнула закликами про відставку чинного кабінету. Лідер правоцентристів Сильвіо Берлусконі на прес-конференції заявив: „Із цього провалу країна повинна вийти негайно шляхом відставки нинішнього уряду”.

Після екстренного засідання кабінету міністрів Романо Проді подав президенту країни Джорджіо Наполітано прохання про відставку. Як мовиться в офіційному повідомленні, глава держави прийняв відставку і оголосив, що від сьогодні починаються консультації щодо кризової ситуації в уряді.

Кабінет Романо Проді почав працювати наприкінці травня минулого року

Лівоцентристи прийшли до влади в результаті мінімальної переваги голосів на парламентських виборах у квітні. Маючи хитку більшість у верхній палаті парламенту, оглядачі постійно наголошували, що за таких умов кабінет довго не протягне. Проді часто дорікають про неоднорідність його коаліції, що гальмує діяльність уряду.

Директор видання „Corriere della Sera” Паоло Мієле висловив свої прогнози: „Виглядає так, що уряд Проді піде у відставку. Потім цілком можливо, що Проді повернеться у своє крісло, але то вже буде інший уряд за своїм складом. Не буде міністра закордонних справ Массимо Д‘Алеми, передбачаю, що поміняють також інших міністрів. Безперечно, новий кабінет Романо Проді буде слабкішим”.

Нині мало хто говорить про дострокові вибори. Президент Італії після консультацій з міністрами та лідерами парламентських груп вирішить, проводити чи ні нове голосування у парламенті стосовно вотуму довіри чинному уряду.
XS
SM
MD
LG