Доступність посилання

ТОП новини

У Європі і США обурені антисемітською публікацією польського євродепутата.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 22 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Європі та США обурені антисемітською брошурою “У Європі воюють цивілізації”, автором якої є депутат Європарламенту від Польщі Мацєй Ґертих. Свою категоричну незгоду висловили декілька польських європарламентарів, голова Європарламенту та представники єврейства Європи та Сполучених Штатів.

Політик правого спрямування Ґертих стверджує, що євреї добровільно відділялися від суспільства, створюючи ґетто, що, за його висловом, “єврейській цивілізації” немає місця у Європі, що євреї завжди мігрують із бідних до багатих країн. Таким чином євродепутат перефразовує антисемітські думки польського історика і філософа 30-их років Фелікса Конечного.

Брошура видана з емблемою Європарламенту

Європарламентар від Польщі видав брошуру “У Європі воюють цивілізації” з емблемою Європарламенту. Він розповсюдив свій витвір під час європарламентської сесії. І керівництво, і депутати Європарламенту шоковані ідеями польського депутата Ґертиха.

Голова Європарламенту Ганс-Ґерт Поттерінг заявив, що надзвичайно стурбований інформацією, яка міститься у брошурі парламентаря Ґертиха. Він нагадав, що антисемітизм чи расова дискримінація абсолютно суперечать європейським цінностям.

Обурення висловило також декілька польських лібералів і демократів у Європарламенті, які заявили, що текст Ґертиха є шкідливим для іміджу Польщі і що висловлені антисемітські ідеї не віддзеркалюють погляди ані поляків, ані більшості польських європарламентарів. Свій підпис під цією заявою поставила серед інших Ґражина Станішевська, яка в інтерв’ю Радіо Свобода зауважила: “Добре, що про це пишуть журналісти, бо громадська думка дуже важлива для депутата”.

Антисемітська публікація розлютила і представників єврейських організацій у Європі та Сполучених Штатах. Виконавчий директор Європейського Єврейського Конгресу Серж Цвайгенбаум заявив, що його організація досліджуватиме законність публікації.

Американський Єврейський Комітет закликав польських і європейських посадовців засудити відверто антисемітську брошуру. На думку представника комітету, рабина Ендрю Бейкера, упереджені і огидні расові теорії не мають місця у сьогоднішній Польщі чи у стінах Європарламенту.

Чи зазнає автор антисемітської публікації покарання?

Ґражина Станішевська: “Напевно, Європарламент може засудити таку позицію і таку публікацію, видану за європейські гроші. Натомість відібрати мандат у депутата неможливо. Адже мандат здобувається на загальних виборах, і Європарламент не має інструменту,щоб відкликати обраного парламентаря”.

Голова Європарламенту Поттерінґ доручив адміністрації цієї інституції провести розслідування, щоб з’ясувати серед іншого, хто фінансував публікацію. Європарламент уже повідомив, що не робив фінансових чи інших внесків у брошуру Мацєя Ґертиха. Поттерінґ розпорядився також дослідити, які наслідки може мати публікація євродепутатом антисемітських поглядів. Розслідування триває.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG