Доступність посилання

ТОП новини

Чому дівчатка надто рано хочуть виглядати сексуально?


Людмила Ваннек Слухати: Прага, 22 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Юні дівчатка стали об’єктом уваги американських психологів. Останні вважають, що надто рано у дівчаток з’являється бажання виглядати сексапільними, а іноді це навіть шкодить їм емоційно та фізично. У дослідженні Американської Психологічної Асоціації фахівці дійшли висновку: дівчатка перебувають під величезним тиском інформації, яку вони отримують звідусіль: від ЗМІ, з реклами, з крамниць дитячих іграшок, із текстів пісень – які, начебто, закликають усвідомити: в житті, скільки б тобі років не було, все залежить від того, як ти виглядаєш!


Пісня «Don''t Cha» у виконанні дівочого гурту «The Pussycat Dolls» – із провокаційною назвою, провокаційним текстом і зовнішнім виглядом молодих виконавиць невипадково зацікавила авторів дослідження. Вона надзвичайно популярна серед тінейджерів.

Це позначається на психічному здоров’ї дітей

На думку психологів, із такого і подібного телепродукту молоді дівчатка отримують певне "послання підсвідомості».

Співавторка дослідження Айлін Зербріґен пояснює це так: «Послання, яке отримують молоді дівчатка, полягає в тому, що їх цінують і будуть цінувати тільки через їхню сексуальну привабливість. І це також натяк на те, що жіноча сексуальність полягає в тому, щоб бути об’єктом для когось іншого, а не ваших особистих бажань чи потреб як людини».

Така ідея, на думку психолога, перекидається і до виробників дитячого одягу, які вже для 10-річних дівчаток випускають сексуальну нижню білизну, схожу на ту, що для дорослих, і страшенно тісну.

Пані Зербріґен вбачає в цьому велику небезпеку: «Зареєстровані випадки, коли це відбивається на психічному здоров’ї: депресії, низьке почуття особистої гідності, проблеми з травленням – це трійка проблем, що виникають у юних дівчаток і, як виглядає, пов’язаних зі сприйняттям сексуальності. Також це відбивається на фізичному здоров’ї, коли починають більше курити і хочуть бути дуже худими».

Це, на думку психолога, впливає і на здатність дівчаток мислити і на сексуальний розвиток у зрілому віці. Такі перестороги поділяє і Кеті Марк, у якої двоє доньок (10 і 7 років): «Моя молодша набагато більше перебуває під впливом того, що вона бачить по американському телебаченню, вона хоче бути розкішною дівчинкою. Вона хоче користуватися косметикою і носити тісні речі. Вона говорить про «трясіння задком» – ну, всілякі такі вибрики. І вона настільки переповнена енергією, збудженням, що важко не захоплюватися цим».

Пані Марк, економіст за фахом, має недостатньо часу для доньок і каже, що іноді бачить, як функцію виховання її дітей перебирає телебачення. Як дівчатка бавляться у персонажів із телевізійної реклами, як починають на своєму рівні розуміти роль чоловіків і жінок...

Прикладом для дівчаток можуть бути їхні мами

Як помітила інша мати двох доньок — психолог Рут Берген із Філадельфії — дівчатка часто хочуть бути схожими на своїх близьких, тому вона навмисно не фарбує волосся, вживає мало косметики і намагається бути «позитивною моделлю» для дітей.

Такий рецепт, напевно, діє не тільки для американських дівчаток, а й для їхніх українських одноліток. Та, з якою я розмовляла, теж хоче бути схожою на свою маму і бабусю. Насті 10 років і вона поки що не хоче виглядати дорослішою, не хоче малюватися і ось чому: «Тому, що я ще для цього замала і це шкодить дитячій шкірі. Це мені говорила мама і бабуся. Для мого віку, здається, це забагато...».

І ще Настя розповіла, що в її класі поняття «сексуально виглядати» ще не знають.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG