Доступність посилання

ТОП новини

Раковий корпус: до 2020 року онкозахворювання, за прогнозами лікарів, вийдуть на перше місце серед причин смертності українців.


Надія Шерстюк, Віола Бурда /images/photo/Schepotin_130.jpg Ігор Щепотін:"Існує такий імідж негативний у раку. Мовляв, цей діагноз визначає смерть людини. Але в Україні близько 50% хворих одужують, якщо хвороба виявляється на початковій стадії". Україна – одна з лідерів серед європейських країн за кількістю онкохворих. --> /article/2005/09/DC275768-CB88-40B8-8643-5C66E5E30E37.html Щороку близько 165 тисячам українців ставлять страшний діагноз, половина з них щороку вмирає. Загалом в Україні майже мільйон хворих на рак. Яке лікування може запропонувати держава? Чи можна сподіватися на порятунок від українських лікарів?

Про гама-ніж і банани

У 2006 році в Україні закінчилася п”ятирічна державна програма боротьби з онкологічними захворюваннями. Тепер українські онкологи пишуть нову — вже розраховують її на десять років. Втім, каже головний онколог Міністерства здоров”я України Ігор Щепотін, лікарям доводиться писати не стільки програму, скільки складати прейскурант: сума бюджетних грошей на лікування та профілактику онкозахворювань обмежена. Відтак люди часто втрачають час і приходять лікуватись уже на останній стадії раку. Зазначає Ігор Щепотін: “Нова програма включає профілактичні дії,спрямовані на ранню діагностику, на реабілітацію і на координацію наукових зусиль українських вчених у боротьбі з цією проблемою”.

Ігор Щепотін:"У нас великий відсоток людей не мають можливість отримати навіть первинної медичної допомоги. Тому під питанням серйозне обговорення, чи потрібен “гама-ніж” Україні. Потрібно вирішувати нагальні проблеми. Якщо ми хочемо нагодувати людей, то необхідно думати про закупівлю картоплі, хліба – чогось такого простого. А не думати про закупівлю бананів, ананасів...”".


Щороку від онкологічних хвороб помирають близько 90 тисяч українців – сумна статистика МОЗ. Пізня діагностика
Віталій Цимбалюк
(© zn.com.ua)
призводить до того, що люди звертаються до лікарень тільки на останніх стадіях раку - коли допомогти важко, а іноді й неможливо. Для подолання проблеми потрібна сучасна техніка, адже класичні методи діагностування і оперування, кажуть медики, часто виявляються безсилими. Допомогти може так званий “гама-ніж» — апарат, за допомогою якого ефективно лікуються пухлини головного мозку, зазначає заступник директора Інституту нейрохірургії АМН України Віталій Цимбалюк.

За його словами, такий прилад мають уже чеські лікарі. Вони безкоштовно щороку оперують 10 дітей з України. А вартість одного курсу лікування коштує від 10 до 12 тис. доларів. Вже не перший рік українські лікарі і чиновники від медицини обговорюють необхідність закупити “гама-ніж”. Добровольці навіть почали збирати кошти на диво-апарат. Необхідність придбати сучасну техніку не заперечує і головний онколог України Ігор Щепотін, але на тлі загального розвалу медицини це не першочергове завдання.

Про волонтерів і онкохворих дітей

Юрій Поляченко:"Назріла чітка необхідність щодо розділення двох програм „Онкологія” і „Дитяча онкологія”. Сьогодні, коли програма ухвалена, ми маємо мету, план і шлях реалізації. За оптимістичними прогнозами, такий крок дасть можливість підвищити рівень повного одужання дітей зі 40% до 70-80%".
У липні минулого року вперше в Україні розробили і затвердили Державну програму “Дитяча онкологія на 2006-2010 роки”. Орієнтовно на цю програму виділено 350 млн. гривень. За словами міністра охорони здоров»я Юрія Поляченка, у минулому році кількість дітей, померлих від раку, зменшується.

Попри те, що чиновники звітують про скорочення смертності від раку серед неповнолітніх пацієнтів, проблема дитячої онкології наразі є надзвичайно гострою. Ба більше, вона великою мірою покладена на плечі неурядових організацій, зазначає Олександр Брусиловський, адміністратор сайту "Донор". Цей сайт, за його словами, був створений для допомоги онкохворим дітям, які лікуються в Україні. З дітьми та їхніми батьками спілкуються волонтери, і про їхні потреби повідомляють на сайті.

Олександр Брусиловський:
Олександр Брусиловський: “Збираємо кошти – хто скільки зможе. Всі, що зверталися до нас, отримали якусь допомогу. Різна допомога потрібна, комусь на коштовну операцію, комусь на підтримку курсу лікування”.

В Україні онкохворі отримують приписи для лікування в Інституті онкології, а лікуються - де пощастить. Помирати з лікарень виписують додому, хоча у всьому світі є система хоспісів –установ, для невиліковно хворих . В столичній лікарні №2 , де вже починає працювати такий заклад, побувала кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко читати.
Майже два роки білоруський волонтер Ірина опікувалася українською дівчинкою Анею Харченко. Врятувати дитину не вдалося, вона померла торік в листопаді. За словами Ірини, після того, як познайомилася з Анею, тиждень не могла розмовляти — настільки була вражена. Тепер допомагає ще одній українській дитині, яка лікується в Білорусі, там лікування дешевше, аніж у далекому зарубіжжі, проте дорожче, ніж в Україні.

Про ізраїльські клініки і лікарню сучасної онкологічної допомоги у Києві

Одна з країн, куди батьки вивозять на лікування українських дітей, — Ізраїль. Там, за словами кореспондента Радіо Свобода в Єрусалимі Вольфа Московича, є кілька плюсів: високого рівня медицина, російськомовні лікарі (а це економія на перекладачеві), а ціни нижчі від німецьких або американських.

Можливо, лікарні такого рівня з”являться і в Україні. Принаймні, перший крок уже зроблено: у березні в районі заповідника Конча-Заспа планується відкрити Лікарню сучасної онкологічної допомоги. За твердженням фахівців, ця клініка єдина на пострадянському просторi, у ній на постiйнiй основi працюватимуть провiднi захiднi онкологи. Вартість консультації двісті п"ятдесят доларів.Спочатку клініка займатиметься тільки дорослими хворими. Але в перспективі, планує голова клініки Едуард Майберг, на певному етапі лікарі надаватимуть безкоштовну радіотерапевтичну допомогу дітям, батьки яких не в змозі заплатити за лікування.

Лікарня сучасної онкодопомоги може започаткувати революцію у боротьбі проти раку, каже американський онколог Карлос Перез. Лікарню майбутнього збирається будувати фонд Катерини Ющенко. Зібрана вже половина суми. На гама-ніж теж зібрана частина грошей. Втім хворі на рак та батьки дітей з онкозахворюваннями сумніваються в тому, що прості українці матимуть доступ до новітніх технологій. Вони просто можуть не дочекатися у своєму раковому корпусі бідної української лікарні.
XS
SM
MD
LG