Доступність посилання

ТОП новини

Стадіон в обмін на житло.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 26 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мешканці Дніпропетровська протестують проти наміру міської влади розпочати реконструкцію житлового кварталу, прилеглого до стадіону «Металург», який готують до можливого прийому матчів «Євро-2012». Про свою незгоду з планами чиновників люди заявили на громадських слуханнях.

Проект реконструкції житлового кварталу.
Реконструкція стадіону «Металург» триває вже рік. Його обіцяють перетворити на єдиний в Україні надсучасний спортивний об’єкт, де не соромно буде приймати змагання міжнародного рівня. Відкрити обіцяють у вересні нинішнього року, відтак — розпочати облаштування прилеглих територій.

Частину будинків, що не мають історичної цінності, хочуть позносити, а на їхньому місці прокласти бульвар європейського типу, спорудити 20-типоверховий готель і торговельний павільйон у вигляді довгої галереї.

Оновлення комунікацій та фасадів

Представники фірми-забудовника переконують: їхній проект реконструкції кварталу є швидше соціальним, аніж комерційним: мільйони гривень вкладуть у модернізацію існуючих комунікацій, ліквідують підтоплення і оновлять фасади будинків, які видно з трибун стадіону. Виконавчий директор фірми-забудовника Олена Кузьмичова зазначила: «Це дуже дорогі заходи — більше 16 млн грн. Тобто даний проект сприятиме розвитку інфраструктури міста і ліквідовуватиме небезпеку, яку становлять існуючі мережі».

Однак мешканці мікрорайону не довіряють проектантам. Люди вважають, що будівництво висотних споруд всередині кварталу тільки погіршить інженерний стан їхніх будинків, які і так потерпають від підтоплень. І це на руку забудовникам, вважає Андрій Волоконський, власник магазину в одному з будинків мікрорайону: «Вони почнуть будувати — будинки, які стоять на хисткому фундаменті, проваляться або тріснуть. Вигідно це фірмі? Вигідно. Бо вона відселить людей, і ті будуть змушені взяти ті квартири, які їм запропонують, а не тотожні за вартістю. Це ж «червона» лінія — проспект Пушкіна!».

Ніхто не знає, як і куди переселятимуть

Мешканці будинків, які міська влада планує позносити, називаючи їх аварійними і такими, що не мають історичної цінності, кажуть, що так і не почули від влади відповідей на головне запитання. коли і на яких умовах їх переселятимуть. А ті, що живуть у будинках, яких не торкнеться реконструкція, мають намір домагатися упорядкування та озеленення і своїх подвір’їв.

Крім того, люди мають сумніви щодо прозорості процедури відбору фірми-забудовника, яка займатиметься реконструкцією.

Громадські слухання.
Мешканець мікрорайону Яків нагадує сусідам, чого варта земля під їхніми будинками: «Якщо буде проводитись Чемпіонат Європи 2012 року, ця земля буде золотою. Місто отримає величезні дивіденди. Не можна без проведення аукціону дати реалізовувати проект одній компанії».

Зі слухань люди виходять незадоволеними. Питань більше, аніж відповідей, каже голова громадської організації «Громадянська дія» Дмитро Скобликов: «Стадіон цей, звичайно, потрібен. Але я так і не почув, які умови відселення, якою буде компенсація, це питання буде вирішуватись зараз чи потім?»

Наразі відомо, що реконструкцію території поблизу стадіону хочуть розпочати вже нинішнього року. Фірма-забудовник каже, що вже узгодила свій проект з архітектурно-планувальним управлінням. Міська влада зізнається — громадські слухання носять лише консультативний характер, їх провели задля дотримання процедури, бо так записано у Статуті міста.

Матеріали до теми:

• «Дніпро» – стадіон під «Євро-2012».
XS
SM
MD
LG