Доступність посилання

ТОП новини

Чи об’єднаються антикризова коаліція і БЮТ?


Віктор Міняйло Київ, 26 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Опозиція об’єднується, урядова коаліція консолідується, і всі говорять про серйозні зміни. Опозиціонери говорять про дострокові вибори до Верховної Ради, Прем’єр-міністр – про можливість обрання Президента в парламенті, представники Партії регіонів – про одночасні парламентські і президентські вибори. Зрозуміло, що для цього коаліції знадобляться голоси опозиції. Чи можуть об‘єднатися заради подвійних виборів БЮТ і Партія регіонів?


Самі члени Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів майже одностайно відкидають можливість свого союзу заради президентсько-парламентських виборів. А от політологи такої одностайності не виявляють.

Регіонал Олексій Плотников каже: співпраця неможлива через ідеологічні розбіжності: «Зрозуміло, що існують певні ідеологічні, і не лише ідеологічні, протиріччя між нашою політичною силою і БЮТом. Тобто, з цієї точки зору, я в принципі не бачу можливості для якогось об‘єднання. Можливо, там певне ситуативне поєднання для голосування по певних законопроектах, як це вже було. А в принципі для якогось іншого об‘єднання я взагалі не бачу можливості. Всі інші питання і прогнози — якщо об‘єднаються, то будуть якісь дострокові вибори — це не має жодних підстав».

А от у компроміс між Президентом і урядом Олексій Плотников вірить. Платформою для такого компромісу він називає загальнодержавні, загальнонаціональні інтереси.

«Ніякого об‘єднання не бачимо і бачить не будемо»

Один із лідерів парламентської фракції Блоку Юлії Тимошенко Олег Білорус також заперечує союз своєї політичної сили з Партією регіонів: «Таке об‘єднання не можливе. Ми виступаємо тільки за дострокові вибори, а вони хочуть, як загрозу поставити дострокові вибори Президента. Для дострокових виборів Президента немає ні політичних, ні юридичних підстав. А для дострокових виборів парламенту є політичні, а можуть з‘явитися і юридичні підстави, якщо Конституційний суд ухвалить рішення. Так що це різні речі і різні підходи. Таким чином ми тут ніякого об‘єднання не бачимо і бачить не будемо».

Олег Білорус також вважає, що компроміс між Президентом і урядом можливий. Головне, за його словами, знайти оптимальну межу цього компромісу.

«У перспективі цього відкидати не потрібно»

А от політолог Кость Бондаренко не відкидає можливого об‘єднання БЮТ і Партії регіонів задля дострокових одночасних виборів Президента і парламенту: “Я думаю, що в перспективі цього відкидати не потрібно. Тому що створюється дуже широке поле для домовленостей. І не лише в форматі БЮТ і “Наша Україна”, а й в інших форматах. Якщо тільки на якомусь етапі зрозуміють обидві політичні сили, що в цьому є великі перспективи, в такій співпраці, то вони обов‘язково використають такі перспективи”.

А щодо компромісу між Президентом і Прем‘єром, то Кость Бондаренко зазначив, що обидві сторони постійно наголошують на готовності до такого компромісу. На його думку, тут необхідно перейти від слів до справ.
XS
SM
MD
LG