Доступність посилання

ТОП новини

Грузія не хоче викликати алергію в ЄС.


Наталія Вікуліна Брюссель, 27 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Грузія розраховує приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО за рік, але не збирається поки що стукати в двері Євросоюзу. Про це заявив грузинський президент Міхеїл Саакашвілі сьогодні у Брюсселі. Він провів переговори з Верховним представником ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єром Соланою і Головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. Обидва співрозмовники запевнили Саакашвілі, що й надалі підтримуватимуть територіальну цілісність країни та політичні і економічні реформи в Грузії.

Бельгія/Грузія -- Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі та Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єр Солана. 26 лютого 2007 р.
Грузія не стукає у двері Євросоюзу, тому що не хоче, щоб у когось виникла алергія – так Міхеїл Саакашвілі сказав про євроінтеграційні плани Тбілісі. Таким чином грузинський лідер реально дивиться на речі: Брюссель підтримує реформи в Грузії, але не готовий дати відповідь, чи чекає на Тбілісі членський квиток у Євросоюзі.

Грузії радять бути ще ближче до Європи

Верховний представник Хав’єр Солана назвав відносини ЄС із Грузією “глибокими і близькими” – він висловив задоволення тим, що нещодавно було підписано План дій Євросоюзу і Тбілісі в рамках Європейської політики сусідства. Голова Єврокомісії Баррозу заявив, що бачить Грузію європейською країною, яка мусить стати якомога ближче до Європи.

Тим часом Саакашвілі чекає на практичні результати: “Ми маємо отримати – про що ми зараз говоримо – кращий доступ до віз, особливо для молоді, бізнесменів, інших осіб та пізніше для всього населення. Нам слід отримати кращі торговельні відносини, режим вільної торгівлі, ми повинні навчитися, як діставати максимальні прибутки з режиму вільної торгівлі. Ми маємо робити також інші речі, які не передбачають членства в Євросоюзі, але вони наближені до того, що мають країни Євросоюзу”.

Євросоюз – за територіальну цілісність Грузії!

У Євросоюзі тим часом уважно стежать, як розвивається ситуація в Грузії і регіоні – йдеться про заморожені конфлікти у Південній Осетії і Абхазії. Саакашввілі дав зрозуміти, що участь Москви у цих двох регіонах залишається, на думку Тбілісі, дуже підозрілою.

Грузинський лідер виступив за безумовну повагу територіальної цілісності Грузії. А Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єр Солана з ним солідарний: “Ми б хотіли наполягти також на важливості, яку ми приділяємо територіальній цілісності Грузії. У Європі в неї дуже вірять. І ви знаєте, що грузини матимуть нашу підтримку – якщо ми можемо допомогти, ми це зробимо”.

Тим часом голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу висловився за мирне вирішення наявних конфліктів і також заявив, що ЄС готовий допомогти Грузії. Окрім того, Баррозу очікує, що відносини між Москвою та Тбілісі покращаться: “Ми дуже сподіваємось, що ті труднощі, які залишаються між Росією і Грузією, вирішаться конструктивно. Дуже важливо вирішити цю проблему”.

Матеріали до теми:

• Грузії готують вступ до НАТО. І Україні хотіли б…
XS
SM
MD
LG