Доступність посилання

ТОП новини

Чому в Україні досі неписані закони для “касти недоторканих”?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.


Гості Свободи: Костянтин Стогній – речник Міністерства внутрішніх справ; Володимир Бойко – журналіст.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Чому в Україні досі неписані закони для “касти недоторканих”? Сьогодні у “Вечірній Свободі” ми будемо говорити про недоторканність де-юре і де-факто, а головне – моменти її застосування. Часто-густо – це автошляхи.

Наразі ж детальніше про вчорашній випадок на Черкащині розповість наша колега Леся Штогрин.

Леся Штогрин: Вчора близько 11-ої ранку службовий автомобіль народного депутата БЮТівця Павла Костенка “БМВ Х5” їхав у бік Черкас трасою Київ – Запоріжжя. Це єдина інформація, яку підтверджують і в ДАІ, і сам нардеп.

Версії ж про подальші події різняться кардинально. За словами начальника Державтоінспекції Черкащини Володимира Корєшкова, машина народного депутата, рухаючись зі швидкістю 147 км/год, проігнорувала 2 вимоги інспекторів ДАІ зупинитись. Гальмувати автомобіль довелося, заблокувавши дорогу перед в’їздом у Черкаси.

Далі більше. За словами пана Корєшкова, після зупинки інспектор ДАІ підійшов до водія, відрекомендувався і попросив показати документи на автомобіль, але у відповідь почув брутальну лайку і був відкинутий дверцятами машини на зустрічну смугу.

Лаючись та розмахуючи руками, Павло Костенко вийшов з машини і намагався вдарити працівника ДАІ. Потім шефа кулаками стали захищати його охоронці.

Однак сам винуватець подій Павло Костенко свою подорож до Черкас змальовує по-іншому.

По-перше, жодних попереджень зупинитись народний депутат не бачив. Загальмувати автомобіль його змусили “в грубій формі”. “Машина ДПС рухалась зустрічною смугою прямо на мене і мені дивом вдалося уникнути лобового зіткнення,” – каже пан Костенко Радіо Свобода. Так само в “грубій формі” нардепа попросили показати документи, а потім ще гірше —— вхопили за лацкани піджака.

Від’єднувати знервового інспектора від народного депутата довелося помічнику БЮТівця. Результат цього залишився на обличчі інспектора, якого в екстреному режимі привезли на брифінг до Києва.

Міліція звернулася до Прокуратури і вимагає покарати народного депутата, включно зі зверненням до Верховної Ради позбавити депутатської недоторканності Павла Костенка.

Генпрокурор Олександр Медведько пообіцяв розібратися. Фракція ж БЮТ відразу цей інцидент кваліфікувала як політичну провокацію.

Галина Трохова: Пане Костенко, з якою швидкістю Ви їхали до того, як Вас спробували вперше зупинити ДАІшники вчора?

Павло Костенко: Мене зупиняли тільки один раз на в’їзді в місто Черкаси.

Галина Трохова: З якою швидкістю Ви рухалися?

Павло Костенко: По мосту, якщо Ви були в Черкасах, просто неможливо їхати більше, ніж, максимум, 80 км/год. Це просто неможливо.

Галина Трохова: Пане Костенко, чому Ви не зупинилися відразу? Чи Ви просто не помітили патруль ДАІ?

Павло Костенко: Мене ніхто не зупиняв. Я зупинився тільки на вимогу останнього інспектора ДАІ, який... перешкоджали мені подальший рух.

Галина Трохова: Чи показали Ви документи міліціонерові, який Вас про це попросив, коли перекрив Вам дорогу?

Павло Костенко: Показав.

Галина Трохова: Які документи Ви показли?

Павло Костенко: Посвідчення народного депутат України.

Галина Трохова: Чи пробували Ви спершу продемонструвати водійські права і документ, що засвідчує право власності на авто?

Павло Костенко: Ні, не спробував.

Галина Трохова: Скажіть, будь ласка, пане Костенко, як часто Вам як водію, я так розумію, з досвідом доводиться демонструвати депутатське посвідчення ДАІшникам?

Павло Костенко: Дуже нечасто.

Галина Трохова: Пане Костянтине, скажіть, будь ласка, можливо, у Вас є якісь професійні запинання до народного депутата?

Костятник Стогній: Особливих запитань немає. Хай прокуратура з’ясовує. У мене така позиція... Я навіть не знаю, яка партія... Вчора була прес-конференції і запитують: “До якої партії належить?” Мені байдуже, яка політична сила і хто ця людина. Я знав тільки прізвище...

Юлія Жмакіна: Пане Стогній, очевидно, доповіли відразу, в міністерство прийшло повідомлення про те, що це посвідчення народного депутата від БЮТ. Чи ні?

Костятник Стогній: Прийшло. Прийшло, але я не звертаю увагу, тому що я вже можу сказати, що це вже 8 міністр внутрішніх справ, з яким я працюю. Це говорить про те, що у мене не було ніякої політизації. Ні один, ні другий, ні третій, ні п’ятий, ні восьмий не може вливати якось політично на мене, тому мені байдуже і ніяких особливих запитань немає, хай прокуратура розбирається.

Галина Трохова: Шановні гості, сьогодні вже в українській пресі вийшли статті з вашими коментарями.

Костянтин Стогній
Зокрема, Костянтин Стогній, речник МВС, сказав, що якби він був на місці цього ДАІшника, то він би стріляв. А Павло Костенко, народний депутат, сказав, що якби він бив цього ДАІшника, то, напевне, цей сержант міліції вже не підвівся б.

Скажіть, будь ласка, межі дозволеного в цій конкретній ситуації для міліції і для водіїв, зокрема для народних депутатів-водіїв?


Костятник Стогній: Я хочу уточнити. Я сказав, що якби я був при виконанні службових обов’язків в цій ситуації, я стріляв би. В мене є досвід перебування в “гарячих точках”...

Юлія Жмакіна: Пробачте, стріляли б по...?

Костятник Стогній: Стріляв би спочатку по колесах, щоб зупинити автомобіль, який рухався далі, а далі по ситуації.

Якщо моєму товаришеві-напарнику, який вийшов у мороз на службу і несе службу, якщо його хочуть вбити чи бити (я ж не знаю, навіщо вони б’ють, може, вбити хочуть людину, працівника міліції), я повинен це правопорушення присікти. І закон дозволяв мені це зробити. Я не вагався б.

Але працівники міліції, на жаль, останнім часом стикаються часто з такими подіями і їх звільняють, над ними знущаються, і вони вже бояться навіть хапатися за цю зброю.

Тому питання, чи взагалі давати тепер працівникам міліції зброю, тому що вони бояться її застосовувати. Це проблема зараз у міністерстві. І кому треба буде поміч потім від злочинців заступатися, тоді будемо згадувати ці випадки і думати, а чому вони так поступають.

Павло Костенко: Дякую панові Стогнію за коментар. До речі, я дуже поважаю всі коментарі Костянтина Стогнія, дивлячись його по телебаченню. До речі, розцінюю його коментар як особливо професійний коментар.

Тому, зважаючи на це, можу сказати наступне, що за останніх 15 років роботи в Черкаській області на місці не тільки депутата ВР, а й депутата обласної ради, до речі, і ще до того саме з цим відомством УМВС саме Черкаської області в мене дуже тісні і дружні стосунки, які, до речі, вже на протязі 15 років. Жодного інциденту, пов’язаного чи то з дорожньо-транспортним рухом, чи то з якимось іншими професійними обов’язками того чи іншого співробітника ДАІ чи УМВС в мене ніколи не було...

Юлія Жмакіна: А тепер край дружбі, пане Костенко? Чому край дружбі?

Павло Костенко: Край дружбі, бо я співпрацюю в плані і матеріальної, і технічної, і просто благодійної допомоги....

Юлія Жмакіна: Але закон є закон. І Ви перевищили швидкість – радари це зафіксували.

Павло Костенко: Може, я й перевищував швидкість, але мене зупинили тільки останній раз, як кажуть, співробітники ДАІ.

Є суб’єктивний фактор управління за кермом мого автомобіля. Я міг не побачити суб’єктивно, хто мене зупиняв. Але право співробітника ДАІ свідчить про те, що мене зупиняли.

Галина Трохова: Пане Костенко, що Ви робитимете далі?

Зараз Генпрокуратура дала доручення обласній міліції Черкащини розібратися в цій ситуації. Якщо будуть визнані правомірними дії ДАІшників, якщо буде доведений той факт, що Ви перевищили швидкість і Ви не відреагували на прохання ДАІшників зупинитися, що Ви будете робити?

Вже є заява фракції БЮТ про те, що це політичний тиск. Ви наполягатимете на цій версії?


Юлія Жмакіна: До речі, Ви погоджуєтеся з тим, що це політична провокація, як було в заяві фракції сказано?

Павло Костенко: Я всім ЗМІ, які сьогодні зверталися до мене, сказав одне, що я є людиною не скандальною.

До речі, коли цей інцидент був вичерпаний, так кажучи, то перше, що я зробив, я поїхав до облдержадміністрації і повідомив усім: і губернатору, і голові облради, і начальникові ДАІ про те, що трапилося на під’їзді в місто Черкаси, з проханням розібратися негайно з цією ситуацією, не виходячи з цього кабінету з усіма людьми, які були в цьому інциденті.

Начальник ДАІ після мого телефонування звернувся на моє прохання і приїхав до кабінету тільки через 1 годину 50 хвилин, кажучи, що вже запізно десь якось розбиратися на місці, бо це справа пішла вже до Києва, і він терміново виїжджає в Київ з постраждалими.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG