Доступність посилання

ТОП новини

Як візит вирішує проблеми регіону. Президент Ющенко на Дніпропетровщині.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 27 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні на Дніпропетровщині з робочим візитом перебував Президент України Віктор Ющенко. Запрошений на ювілей — 75-річчя області, зранку він відвідав цехи Нижньодніпровського трубопрокатного заводу, що належить бізнесменові Вікторові Пінчукові, по обіді — ознайомився з експозицією місцевого історичного музею, присвяченою голодоморам та репресіям, і аж потім — завітав на урочистості до Оперного театру.

Віктора Ющенко відвідує ВАТ «Нижньодніпровський трубопрокатний завод». 27 лютого 2007 р.
Президентський візит на Дніпропетровщину його прес-служба анонсувала як ознайомлення зі станом справ у соціальному середовищі області. З самого ранку вулиці, якими мав їхати Президент, вимітали посилені загони двірників, а задля проїзду кортежу у центрі міста на три з половиною години призупинили рух транспорту. Крім державних нагород до ювілею кращим працівникам, від Президента очікували ще одного дарунку — звістки про вирішення тієї проблеми, яку в області вважають нагальною.

Справа у тому, що упродовж кількох років Дніпропетровщина є єдиною із областей України, яка є донором Державного бюджету: кожна друга гривня в надходженнях до української скарбниці — дніпропетровська. Між тим дотацій чи допомоги з Державного бюджету, кажуть обласні чиновники, не допросишся — щороку цілими делегаціями вони їздять оббивати пороги міністерських кабінетів, щоб домогтися коштів на метро, ліквідацію зсувів чи проблеми довкілля.

Ющенко за розширення функцій та повноважень регіонів

Сьогодні від Президента обласні керівники почули втішні, на їхню думку, слова — Віктор Ющенко виступає за більшу незалежність регіонів від центру в питаннях формування місцевих бюджетів.

На прес-конференції він назвав існуючу в Україні систему формування місцевих бюджетів — аж опісля затвердження Державного — «жахливою» і зазначив, що у цьому питанні Україна має йти за прикладом Болгарії, Польщі, Чехії Словаччини та Румунії, де кожна територія, приймаючи головний фінансовий документ, незалежна від центру.

За словами Віктора Ющенка, цю проблему можна вирішити «єдиним фундаментальним способом» — щороку розширювати функції та повноваження територій.

Де взяти кошти? Порада Юрія Єханурова

Екс-прем’єр і екс-голова Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Єхануров, який теж приїхав на ювілей, погодився з Президентом — область з точки зору віддачі коштів найбільш ефективна в Україні, а от із фінансового пирога держави їй дістається далеко не все належне.

Ситуацію можна виправити, запровадивши податок на нерухомість, вважає Юрій Єхануров: «Податок на нерухомість. Ми коли-небудь відважимось? Якщо ми коли-небудь відважимось, то всі 100% цього податку мають бути у розпорядженні органів власного самоврядування. Тобто, якщо ми створимо джерела фінансів для органів місцевої влади, тоді вони стануть незалежними, і громадяни відчують, що можуть керувати процесом».

Обласні чиновники у святковий день заяв гостей не коментували. Після урочистостей в Оперному Віктор Ющенко відбув до Києва.
XS
SM
MD
LG