Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович цікавий для німецького бізнесу


Мар’яна Драч Прага, 28 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Прем’єр-міністр України Віктор Янукович у перебігу візиту до Берліна не лише зустрічатиметься з керівництвом Німеччини, яка нині головує в Євросоюзі. Він також візьме участь у відкритому форумі, на якому говоритиме про європейське спрямування України разом із колишнім Президентом Польщі Александром Квасьнєвським — лише через два роки по тому, як у часи Помаранчевої революції вони протистояли одне одному як справжні “вороги”. На такий поворот долі звернув увагу відомий німецький політолог, директор програм Росії і СНД Німецького товариства зовнішньої політики в Берліні Александр Рар. Він поділився своїми поглядами на перспективи візиту українського прем’єра до Німеччини в інтерв’ю Радіо Свобода.

Р. С.: Як у Німеччині ставляться до візиту Прем’єр-міністра України Віктора Януковича до Берліна? Яке зацікавлення викликає цей візит?

А. Р.: Велике зацікавлення. Наприклад, від Януковича чекають на конкретне відкриття українського ринку для західних підприємців. Президент Віктор Ющенко багатьох розчарував. У ньому вбачають такого собі ідейного політика, який дійсно бореться за «чисту Україну», за західні цінності в своїй країні, але від якого в економічних питаннях уже немає ніякої користі. Тому багатьом здається, що бізнес може в першу чергу домовитися саме з новим важковаговиком в українській політиці, в уряді — з Януковичем, тому бізнес готовий вести з ним плідні й конкретні переговори.

Р. С.: А на що Янукович може розраховувати від керівництва Німеччини, яка головує зараз у Європейському Союзі, щодо підтримки європейських прагнень України?

А. Р.: Я думаю, що Німеччина, слава Богу, теж відкрилася для України. А лише кілька тижнів тому це ще викликало сумніви. Але сьогодні це вже не так. Ось протягом лише лютого сюди приїжджають перші три діячі в українській політиці: на початку лютого тут був Президент, тепер приїжджає Прем’єр, а в самому кінці лютого приїде Голова парламенту Олександр Мороз. Так що Німеччина відчуває, що саме через Україну вона, можливо, зможе створити якусь нову енергетичну хартію, до якої може погодитися ввійти Росія як постачальник газу й нафти і Україна як головна транзитна країна для російського енергопостачання на Захід. Німеччина хоче врятувати енергетичний альянс із Росією і всі сподівання має на те, що цим транзитним містком до Росії стане Україна. Януковича довго лаяли за те, що він був занадто проросійським політиком, а зараз саме той факт, що він проросійський політик, може допомогти Європі домовитися чи пом’якшити становище стосовно Росії.

Р. С.: Напередодні візиту Віктор Янукович заявляв, що збирається обговорити з Канцлером Анґелою Меркель ідею створити газотранспортний консорціум між Україною, Росією й Німеччиною. Чи цікавий цей проект для Берліна нині, через чотири роки по тому, як його запропонували президенти Леонід Кучма, Володимир Путін і Канцлер Ґергард Шредер?

А. Р.: Я думаю, що він дуже цікавий, і Німеччина постійно хоче повернутися до нього. Та тут є один нюанс: німецькі фірми готові вкладати кошти в українські транспортні системи й частково брати участь у їхній приватизації, але при цьому не чинити нічого всупереч Росії. Тобто сподівання великих німецьких компаній, які, до речі, працюють і на російському ринку, полягають у тому, щоб пов’язати в такий собі трикутник інтереси трьох країн. Про це, звичайно, піде мова, і, я думаю, щонайсерйозніша. Питання лише, наскільки в Україні парламент погодиться з такою постановкою питання, адже недавно він вирішив не приватизовувати транспортні системи України. Але, як уже натякає Янукович, і про це каже й Президент, український парламент може змінити свій погляд, так само, як він уже змінював свій погляд на вступ України до Світової організації торгівлі.

Р. С.: Напередодні візиту до Берліна Янукович м’яко критикував плани США розташувати в Чехії і Польщі систему протиракетної оборони. Він сказав, що США мали б спершу обговорити ці плани з усіма країнами регіону, зокрема, з Україною й Росією. Але те саме говорив не так давно міністр закордонних справ Німеччини. Тож чи не виглядають ці слова Януковича як реверанс у бік Берліна перед візитом?

А. Р.: Думаю, якби це був простий реверанс, він був би досить дешевим. Я вважаю, що Янукович справді так думає. І дійсно, чому Україну не поінформували, що будуватимуть протиракетну оборону на її кордонах, так само, як не поінформували Білорусь, Росію? Я думаю, що німецькі міністри закордонних справ і оборони цілком мають рацію: вони не критикують Америку, але закликають США викласти карти на стіл і пояснити хоча б у межах НАТО своїм союзникам, яка саме мета таких протиракетних систем, що їх будуватимуть на території країн НАТО. Я думаю, це питання досить серйозне. Просто з’явилася недовіра серед багатьох країн, і її треба буде розвіяти. Я не думаю, що це реверанс, я думаю, що це теж тема, на яку дуже корисно поговорити українському керівництву з німецьким.
XS
SM
MD
LG