Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат Бузек виступив за скасування віз до ЄС для українців.


Наталія Вікуліна Брюссель, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Усі європейці мають подорожувати Європою без віз – до цього закликав Євросоюз голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден, виступаючи на слуханнях у Європарламенті. Водночас євродепутат від Польщі Єжи Бузек заявив, що Євросоюз має у перспективі скасувати візи для українських громадян.


Голова ПАРЄ вважає, що у Європі не повинно бути нових розділових ліній.

“Парламентська Асамблея Ради Європи, до якої входять депутати 46-ти країн-членів, вважає, що слід поставити мету, щоб усі європейські громадяни мали можливість подорожувати всередині Європи без візових обмежень. Це повинно бути метою для всієї Європи”, – заявив Рене ван дер Лінден на слуханнях у Європарламенті щодо єдиних правил видачі віз у Євросоюзі.

Скасувати візи для студентів, вчителів, професорів, науковців, митців...

Голова ПАРЄ наголосив, що поки ЄС не скасував візи для всіх європейців, Євросоюзу слід уникати надмірної бюрократичності при видачі віз, зробити їх максимально дешевими тощо. На думку ван дер Ліндена, країни ЄС мають організовувати інтерв''ю для отримувачів віз лише у виняткових випадках, а люди, яким відмовили у візі, мусять мати право на апеляцію. Він також вважає, що слід дозволити відправляти заявку на видачу віз поштою або через Інтернет.

Рене ван дер Лінден заявив, що нині у Європі існують перепони для обміну студентів і науковців. Він навів приклад, що один студент із Росії був змушений пропустити семестр в університеті в одній із європейських країн, оскільки йому вчасно не видали візу. Тож голова ПАРЄ виступає за негайне скасування віз насамперед для студентів, вчителів, професорів, науковців, а також митців.

Колишній прем''єр Польщі захищає українців

За скасування віз для українців зокрема виступив євродепутат, колишній прем''єр Польщі Єжи Бузек: “Для Польщі як центральноєвропейської держави Євросоюзу є надзвичайно важливим, щоб її вступ до Шенгену не зробив східну політику і контакти набагато складнішими – я маю на увазі контакти з нашими східними сусідами, особливо Україною і Білоруссю”.

На думку Єжи Бузека, сувора візова політика або навіть занадто дорогі візи створять для українців і білорусів свого роду “залізну завісу” у Європі. Депутат від Польщі наголосив, що, скоротивши контакти з українськими і білоруськими громадянами, Євросоюз тим самим зашкодить розвитку громадянського суспільства в Україні і Білорусі, який і без того йде занадто повільно.

Єжи Бузек уважає, що якщо Київ наразі не має перспективи вступити до Євросоюзу, Брюссель має запропонувати Україні інші стимули: “Україна не має перспективи (вступу до ЄС), тож ми маємо заохотити цю країну інакше – можливо, це буде перспектива скасувати візи. Я є пристрасним адвокатом у цьому питанні”.
XS
SM
MD
LG