Доступність посилання

ТОП новини

Стихія від ґрунту: зсувонебезпечні зони України.


Леся Бакалець Полтава-Київ, 28 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Полтавщині у місті Лубни – надзвичайна ситуація. Десять сімей потребують переселення внаслідок активізації зсувів.

У Лубнах, на схилах річки Сули – зсувонебезпечна зона. Її усунути чи ліквідувати – дуже дорого, бо територія велика – 54 га.

Відселити – дешевше

Начальник управління надзвичайних ситуацій Полтавської облдержадміністрації Михайло Андрусенко каже, що простіше і дешевше просто відселити людей з небезпечної території: “Ця ситуація виникла не вчора, вона вже існує декілька років. І упродовж останнього періоду це 2003-2005 роки 7 сімей уже забезпечені новим житлом. На сьогодні ситуація знову загострилась, ще 10 сімей потребують першочергового переселення. Ми подали звернення до Кабміну для того, щоб 1 мільйон 120 тисяч нам виділили для придбання житла для цих людей. Якщо це питання вирішиться, то цього року ми це зробимо”.

Причина зсувів – природна

Михайло Андрусенко каже, що причина зсуву виключно природна, а не зумовлена шкідливою діяльністю людини. Його підтримує Олена Іванік, доцент кафедри загальної та історичної геології геологічного факультету і говорить, що непродумані дії людини можуть тільки прискорити лихо, але не стати його причиною.

Щоб побачити зсув, не треба мати геологічної освіти. Про найтиповіші ознаки говорить Олена Іванік: “Це відірвана частина земляних мас, це чітко видно. Буде спостерігатися стінка відриву, свіже зміщення частини ґрунту, із тріщинами, подряпинами такими. Перекривається дорога великою частиною ґрунту, і ви це одразу побачили, і побачили відірвану масу від схилу”.

Небезпечні зони України

Якщо у будинку тріщина – це означає, що існує загроза зсуву. Саме по собі це явище в земній корі може готуватися роками, а потім відбутися миттєво. По Україні найбільш зсувонебезпечні райони – це, перш за все, Закарпаття. Там на початку лютого через зсув загинула одна особа. А також південне узбережжя Криму та деякі окремі міста. Зокрема і столиця. У Києві зсуви можуть бути в історичних місцях – біля Володимирської гірки, Маріїнського палацу та Києво-Печерської Лаври.

Поради МНС

Міністерство надзвичайних ситуацій радить: якщо зсув інтенсивний, близько одного метра на добу, потрібно щонайшвидше евакуюватися з приміщення. Намагатися попередньо вимкнути всі електроприлади. І у жодному разі не користуватися ліфтом.
XS
SM
MD
LG