Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали хочуть переобрати Ющенка


Тетяна Ярмощук Київ, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Що стоїть за войовничими заявами про дострокові президентські й парламентські вибори? Намагання полоскотати нерви опонентові? Тверезий розрахунок? Прагнення до створення інформаційного шуму?

Партія регіонів готує законопроект щодо проведення дострокових президентських та парламентських виборів вже у вересні.

Зареєструвати відповідний законопроект у Секретаріаті Верховної Ради антикризова коаліція планує вже завтра. Регіонал Володимир Зубанов в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: “У 1994 році, коли була і президентська, і парламентська криза, тоді Кравчук погодився, що він йде достроково з посади і проводить позачергові вибори. Думаю, що й сьогодні, якщо разом Президент, парламент, уряд не можуть знайти спільної мови по важливих питаннях, може, доречно було б Ющенку подати у відставку і 30 вересня зробити позачергові перевибори парламенту та Президента. Це було б справедливо, думаю, що народ нормально б це сприйняв”.

Дострокові президентські вибори можуть стати реальністю, якщо антикризова коаліція піде на відвертий антиконституційний переворот.

Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив представник Президента у парламенті Роман Зварич: “Конституція визначає вичерпний перелік підстав, відповідно до яких може бути ухвалене рішення Верховної Ради щодо оголошення дострокових Президентських виборів. Для того, насамперед, потрібно ухвалити рішення щодо дострокового припинення повноважень Президента. А таке рішення, відповідно до 108-ї статті Конституції, може бути ухвалене в одному із чотирьох можливих випадків. Коли Президент подає у відставку. Коли за станом здоров’я він не може виконувати свої повноваження. Коли приймається чи завершується процедура імпічменту Президента або ж у випадку його смерті”.

На думку політолога Костя Бондаренка, дострокові вибори Президента та парламенту могли б вивести Україну із глухого кута. Однак пан Бондаренко сумнівається, що політики зважаться на такий крок: “Немає жодних правових підстав, але є питання протистояння і питання глухого кута, у який потрапила Україна в результаті інституційного протистояння між Кабінетом Міністрів і Секретаріатом Президента. Тож це був би не найгірший варіант. Єдине, що у мене є сумніви, що наші політики ризикнуть піти на такий варіант. Багато хто керується і меркантильними елементами, і тими питаннями, що владу так просто не здають”.

Про дострокові вибори Верховної Ради Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” заговорили раніше. Саме це є головною метою, яку перед собою ставить об’єднана опозиція. Втім, частина нашоукраїнців виступає проти перевиборів парламенту. Підв’язування під дострокові парламентські вибори дострокові вибори Президента оглядачі розцінюють як відповідь урядової коаліції на виклик опозиції.
XS
SM
MD
LG