Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 1 березня.


Віктор Недоступ Київ, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Це – день заснування Ріо-де-Жанейро, цього дня Бонапарт почав т.зв. “правління 100 днів”, на Венері розбилася радянська станція, а шахтарі Донбасу оголосили страйк.

1565 – Іспанський колонізатор Еустахіо де Са засновує місто Ріо-де-Жанейро. Вже через 20 років в ньому проживатиме майже 4 тисячі людей.

1776 – У Великій Британії набуває чинності закон про повне торгове ембарго повсталих колоній у Північній Америці, прийнятий 25 грудня 1775 року. Британський уряд намагається паралізувати економіку Нової Англії. У відповідь цього ж дня французький міністр закордонних справ граф Шарль Гравє де Вержен та його іспанський колега Херонім де Грімальді висловлюються за підтримку північноамериканських колоній у їх боротьбі за незалежність від Великої Британії.

1815 – Після втечі з Ельби поблизу Канн висаджується Наполеон Бонапарт на чолі близько 1000 своїх прихильників. Почався другий етап захоплення ним влади у Франції, котрий отримав назву "Правління 100 днів".

1912 – Артур Беррі з м. Сент-Люіс (США) вперше у світі стрибає з літака з парашутом.

1954 – На тихоокеанському атолі Бікіні США проводять випробування водневої бомби потужністю 15 мегатон. З протестом проти подібних випробувань виступають Нобелівські лауреати Бертран Рассел, Альберт Ейнштейн, Фредерік Жоліо-Кюрі, вони ініціюють створення Пагуошського руху вчених за ядерне роззброєння.

1966 – Під час посадки на Венеру розбивається в друзки радянська міжпланетна станція "Венера-3". Запущена 15 листопада 1965 року, вона – перший земний об''єкт, що досяг поверхні Венери.

1991 – Шахтарі Донбасу оголошують страйк, вимагаючи підвищення заробітної плати (у зв''язку з очікуваним триразовим підвищенням цін на продукти харчування). У супереч забороні на страйки до них приєднуються шахтарі інших регіонів СРСР. До уряду Горбачова висувають економічні та політичні вимоги, а сам Горбачов має подати у відставку.

А у 1999 в Оттаві (Канада) представники 133-х держав підписали Договір про заборону використання, продажу і зберігання протипіхотних мін.
XS
SM
MD
LG