Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль хоче до Європейського Союзу. Чи можливо це?


Вольф Москович Єрусалим, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Уряд Ізраїлю активізує зусилля, спрямовані на підняття рівня відносин цієї країни з Євросоюзом. На теперішньому етапі йдеться про максимальну інтеграцію в економіку, науку, технологію, культуру та систему освіти ЄС. При цьому почали активно обговорювати перспективу можливого вступу Ізраїлю в НАТО та Євросоюз.

Передумовою, яку єврокомісаріат ставить на початковому шляху євроінтеграції Ізраїлю, є залагодження палестино-ізраїльського конфлікту та створення держави Палестина поряд з Ізраїлем. Вже через тиждень міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні проведе переговори у цих справах із радою асоціації ЄС-Ізраїль у Брюсселі.

Євросоюз – як член Близькосхідного квартету – намагається заохотити Ізраїль та палестинські території до залагодження їхнього конфлікту, відкриваючи перед ними перспективу їхньої євроінтеграції. У виступі на Європейському формі в Єрусалимі цього тижня єврокомісар із зовнішніх справ та сусідства пані Беніта Ферреро Вальднер наголосила, що ЄС зацікавлений у всесторонньому поглибленні економічних, науково-технічних та культурних відносин з Ізраїлем. Проте цього потенціалу можна досягти лише, якщо політичні перепони будуть усунені.

А на запитання Радіо Свобода, чи можна говорити про майбутній вступ Ізраїлю до Євросоюзу, прес-секретар Єврокомісії Емма Адвін відповіла: «Можливість вступу країни до Євросоюзу залежить, як відомо, від того, наскільки вона відповідає копенгагенським критеріям. Тобто, країна повинна бути розташованою на Європейському континенті, також вона повинна відповідати політичним та економічним стандартам, що існують у Євросоюзі. І звичайно, країна повинна подати заявку на вступ. Ізраїль такої заявки не подавав. Він є учасником європейської політики сусідства, яка не передбачає вступ до Євросоюзу».

Географічно поза Європою, але частина Заходу?

Тим часом в Ізраїлі широко обговорюють тепер на урядовому рівні подібну перспективу. Цими днями тут працює міжміністерська комісія, яка веде підготовку до зустрічі асоціації Євросоюз-Ізраїль у Брюсселі, в якій візьме участь також шеф ізраїльської дипломатії Ціпі Лівні. Рекомендації комісії ще не оприлюднені, але речник МЗС Ізраїлю Марк Реґев вже повідомив, що існує взаємне бажання у Брюсселі підвищити рівень стосунків Ізраїлю з Європою, і що йдеться, між іншим, про повний доступ Ізраїлю до участі в європейських програмах та агентствах.

Ізраїльський юрист Амнон Рубінштейн вважає, що навіть існування імміграційного закону про повернення євреїв не стане на перешкоді членства Ізраїлю в ЄС, адже подібні закони існують у Греції, Німеччині та Фінляндіі.

Ізраїль, що є єдиною країною у світі, яка має договори про вільну торгівлю одночасно зі США та Євросоюзом, може втратити при вступі в Євросоюз привілей вільної торгівлі зі Сполученими Штатами.

Ізраїль географічно не розташований у Європі, але, як заявив колишній прем’єр Іспанії Хосе Марі Азнар, попри розташовання на Близькому Сході, він не є частиною Близького Сходу, а частиною Заходу.

Чимало ізраїльтян проти вступу до ЄС

Поряд із прибічниками ідеї формального вступу до Євросоюзу, на чолі яких колишній прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу та міністр стратегічного планування Авівдор Ліберман, є чимало голосів в Ізраїлі, яких не приваблює ця ідея. Так, колишній посол Ізраїлю в Євросоюзі Аві Примор заявляє, що країна ще не готова до вступу в Євросоюз. Навряд чи Ізраїль поступиться свободою політичної, судової, та оборонної незалежностей заради цієї мети, кажуть інші критики.

Одначе існує і консенсус більшості ізраїльтян – вони задоволені тим, що Ізраїль уже скоро досягне того ж ступеня економічної євроінтеграції, що й Швейцарія, Норвегія та Ісландія. Минулого року Ізраїль експортував до ЄС товарів на 10 мільярдів доларів, а імпортував із ЄС на 14 мільярдів. Участь спортивних команд Ізраїлю у змаганнях Євроліги вже роками символізує належність цієї країни до Європи.
XS
SM
MD
LG