Доступність посилання

ТОП новини

Загадковий геній Пінзель.


Галина Терещук Львів, 1 березня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кожне європейське місто має свій власний бренд, який пов’язаний з іменем видатного земляка. Якщо для Відня це неперевершений композитор Моцарт, який присутній навіть на шоколадних цукерках, то для Львова таким митцем мав би стати скульптор Іоан Пінзель, кажуть культурологи.

Нині Львів може здивувати Європу не виставками, для прикладу старовинних ікон, а саме дерев’яними скульптурами Іоана Пінзеля. Митця, чиє походження і справжнє прізвище залишаються донині загадкою.

Рік Пінзеля у Львові, оголошений цього року, багатий численними заходами, які зацікавлять європейців. Це мандри виставок українськими та європейськими містами, дослідження творчості і пошук скульптур, а ще відновлення музею.

Пінзель примандрував можливо із Венеції, Праги, Відня?

Майстер Пінзель помер у 1761 році, а ось коли народився, невідомо. Його порівнюють з видатним представником чеського бароко Матеєм Брауном і великим Мікеланджело. Він жив і творив на Львівщині, Тернопільщині, Івано-Франківщині. Його забули на два століття. І досі є загадкою, звідки з’явився Пінзель у Галичині – з Італії чи Німеччини? Якщо й примандрував до галичан, то лише з карнавальної та іронічної Венеції, Праги чи Відня.

У його творчості присутня європейська школа. Його пластика у дерев’яних скульптурах просто вражає. Важко повірити, які неймовірні речі виробляв майстер з деревом.

За словами культуролога Тараса Возняка, «ця експресія нагадує іспанську, а в живопису Ель Греко».

Пінзель у середині 18 століття створив скульптури для фасаду собору Святого Юра у Львові, зокрема Георгія-змієборця. Нині цей витвір потрібно замінити на копію, оскільки оригінал руйнується. За життя скульптор мав власну школу. Його дерев’яні витвори зберігаються у Львівській галереї мистецтв, а також у музеї Пінзеля. А 5 із 6-ти боцеті (маленькі скульптурки) майстра придбав Баварський національний музей у Мюнхені.

Ім’я Пінзеля потребує відродження

Нині ім’я Пінзеля потребує нового відродження, його забули на батьківщині, а дерев’яні скульптури в Бучачі, на Тернопільщині, за згодою священиків та місцевої влади, замалювали білою фарбою. По суті, знищили дерев’яні роботи, яким немає ціни.

Культуролог з Івано-Франківська Володимир Єшкілєв зауважив, оскільки Україна не цінує те, що їй подарувала історія, тому сюди почали приїжджати європейські дослідники творчості Пінзеля.

Володимир Єшкілєв: «Пінзель не має бренду, але існує легенда Пінзеля як забутого генія. Є люди, фани Пінзеля, які полюють за його скульптурами. І сюди, в Галичину, організовуються експедиції з Європи для пошуку невідомого Пінзеля». Таблички на фасаді музею Пінзеля облізли

2007 рік оголошений роком Пінзеля у трьох областях, де творив майстер і де є його дерев’яні скульптури. Пінзель має стати брендом Львова, переконані культурологи. Адже лише його неповторні дерев’яні скульптури ще можуть здивувати перенасичених мистецтвом європейців.

Однак відроджувати Пінзеля на батьківщині потрібно з елементарного – спершу варто поновити облізлі таблички на фасаді будинку, де розташований музей у Львові.
XS
SM
MD
LG