Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії обрали першого в історії країни омбудсмена.


Людмила Пилип Рига, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Парламент Латвії затвердив на посаді головного державного правозахисника колишнього суддю Конституційного суду Романа Апсітіса. Бюро омбудсмена в Латвії повинно було розпочати свою діяльність ще 1 січня 2007 року, однак парламент країни за цей час не зміг обрати керівника Бюро. Висунуті раніше урядом претенденти на цю посаду не були затверджені парламентом, оскільки їхня політична нейтральність викликала сумнів у депутатів.

Згідно з латвійським законодавством, Бюро омбудсмена має виконувати функції правового посередника між державою та її громадянами, захищати їхні права і сприяти вирішенню суперечливих питань шляхом мирної домовленості. Раніше правозахисні функції в Латвії виконувало Бюро з захисту прав людини, однак омбудсмен матиме ширші повноваження. Зокрема, він захищатиме мешканців Латвії від можливого свавілля чиновників.

Він пообіцяв бути чесним і справедливим

Обраний омбудсменом Роман Апсітіс після свого затвердження склав присягу в Сеймі Латвії, він пообіцяв виконувати обов’язки чесно і справедливо, сприяти вирішенню суперечок шляхом мирних узгодженостей.

Роман Апсітіс: „На мою думку, обрана на важливу посаду людина повинна високопрофесійно і відповідально виконувати свої зобов’язання. Безумовно, я також буду дотримуватися усіх вимог закону про омбудсмена, ухваленого 6 квітня минулого року”.

Роман Апсітіс має значний досвід роботи у сфері юриспруденції. Він – почесний доктор права Академії наук Латвії, професор Латвійського університету.

Омбудсмен не може бути політично заангажованим

Колишній керівник Конституційного суду Латвії Айварс Ендзіньш зазначив, що Роман Апсітіс – високопрофесійна, врівноважена і спокійна людина, а з цими якостями краще за все вирішувати конфліктні питання.

Айварс Ендзіньш: „Вибори державного правозахисника – це політичне питання. Думаю, якщо у нього буде авторитет, то й політики рахуватимуться з думкою обраного омбудсмена”.

Раніше на посаду омбудсмена в Латвії претендували два кандидати – викладач Латвійського університету, колишній керівник Управління у справах релігії Рінголдс Балодіс та професор політології Іллінойського університету, громадянка США латвійського походження Расма Карклиня. Однак Сейм Латвії відхилив їхні кандидатури через можливу політичну заангажованість претендентів. Роман Апсітіс вважає, що омбудсмен повинен підпорядковуватися законам, а не політикам, і саме таким має бути гасло головного державного правозахисника.
XS
SM
MD
LG