Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 2 березня.


Віктор Недоступ Київ, 2 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня Наполеон Бонапарт зробив перший визначний крок у кар’єрі, Техас відокремився від Мексики, на китайсько-радянському кордоні почався збройний конфлікт, а в Англії презентували компакт-програвач.

2 березня 1796 року французький генерал Наполеон Бонапарт призначений головнокомандувачем т. зв. Італійською армією. Це був перший важливий крок у кар''єрі майбутнього імператора. Поставлене перед Італійською армією завдання було блискуче виконане – після падіння П''ємонта і Ломбардії 15 травня Наполеон з тріумфом увійшов у Мілан.

1836 – У містечку Вашингтон-на-Бразосі на з''їзді американців Техасу проголошена незалежність штату від Мексики. Делегати з''їзду обирають Дейвіда Бернета тимчасовим президентом, Сема Х''юстона – головнокомандувачем збройних сил і приймають конституцію, що законодавчо закріплює рабовласництво, заборонене у Мексиці. Через шість тижнів, після поразки мексиканської армії у бою біля Сан-Хакінто, мексиканці відведуть свої війська за ріку Ріо-Гранде і фактично визнають незалежність Техасу.

1923 – У США виходить друком перший номер журналу "Time" – 32-сторінкове видання стає першим американським тижневиком новин. Сьогодні журнал виходить кількома мовами і має близько 4-х мільйонів передплатників.

1943 – Війська союзників завдають потужного бомбового удару по Берліну – півгодини на місто скидають близько 900 тонн бомб.

1962 – У Бірмі державний переворот. Прем''єр-міністр генерал Не Він розпускає уряд, оголошує про створення Революційної ради і висуває програму "Бірманський шлях до соціалізму".

1969 – Перший в історії збройний конфлікт між двома соціалістичними країнами – на острові Даманський, що на річці Уссурі, китайські прикордонники розстрілюють вісьмох радянських прикордонників.

1972 – З мису Канаверал (штат Флорида) у напрямку до Юпітера стартує космічний апарат "Піонер-10". У грудні 1973 року, після подолання астероїдного кільця і близько мільярда кілометрів, "Піонер-10" почне передачу на Землю перших фотозображень поверхні Юпітера.

А у 1983 в Англії компанії Sony, Philips і Polygram представили на суд публіки компакт-диск і програвач компакт-дисків. Доба вінілу посунулася у бік небуття.
XS
SM
MD
LG