Доступність посилання

ТОП новини

У парламентських виборах в Естонії, які відбудуться 4 березня, перемогу може отримати Партія реформ


Людмила Пилип Таллін, 2 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На парламентських виборах, які відбудуться в Естонії 4 березня, балотуватимуться 975 кандидатів в депутати від 11 партій і та незалежні кандидати. В країні вже відбулось попереднє голосування, виборці також мали змогу віддати свій голос за обраного кандидата по інтернету. За прогнозами політологів, основна боротьба у ході виборів відбуватиметься між правими: Партією реформ, Народним союзом Центристською партією – та праворадикальним Союзом Isamaa і ResPublika.

Згідно з Конституцією, Естонія є парламентською країною і законодавча влада належить Державним Зборам –– однопалатному парламенту, по-естонському Рійгікогу, до складу якого входить 101 депутат. З тим, щоб полегшити виборцям можливість віддати свій голос за обраного депутата чи партію, в Естонії застосовується декілька способів голосування, зокрема попереднє і за допомогою інтернету.

За інформацією Центральної виборчої комісії, в ході попереднього голосування, яке проходило наприкінці минулого – початку цього тижня, взяло участь 19% від загального числа виборців. Одночасно власники спеціальних електронних засобів та ідентифікаційної картки змогли проголосувати в інтернеті. За попередніми даними, такою можливості скористувалися 36 тисяч громадян країни.

Естонські політики сподіваються, що надана можливість попереднього голосування та участі в інтернет-виборах збільшить активність електорату

Однак основна боротьба між кандидатами в депутати відбудеться в день виборів – 4 березня. Проведене соціологічною фірмою OU Faktum & Ariko опитування громадської думки засвідчило, що найбільшою популярністю серед виборців користується Партія реформ, яка дещо випереджує Центристську партію. Третє місце займає Союз Isamaa і ResPublika, відповідно четверте Народний союз. Соціал-демократи та зелені, популярність яких останнім часом значно зросла, не змогли подолати п’ятивідсоткового бар’єру. Опитування показало, що ліві – Партія незалежності, Конституційна партія та Російська партія – які активно борються проти демонтажу пам’ятника радянським воїнам в центрі Таллінну, на виборах можуть отримати лише по 1% голосів виборців.

За даними Національного реєстру Естонії в парламентських виборах можуть взяти участь 940 тисяч виборців. Естонські політики сподіваються, що надана можливість попереднього голосування та участі в інтернет-виборах збільшить активність електорату. Натомість експерти вважають, що активність на нинішніх виборах буде нижчою, ніж на попередніх і не досягне 50%. На думку естонського політолога, дослідника громадської думки Ааніка Хяммала, низька активність свідчитиме про своєрідний протест естонських виборців, які вважають, що не можуть впливати на політику в країні.
XS
SM
MD
LG