Доступність посилання

ТОП новини

Українські організації Севастополя протестують проти «розпалювання мовно-культурного антиукраїнського сепаратизму» й «агресивної розкольницької українофобії»


Так десять українських організацій розцінили розгляд у міській владі програми розвитку «регіональної російської мови і російської культури» в Севастополі.

Так десять українських організацій розцінили розгляд у міській владі програми розвитку «регіональної російської мови і російської культури» в Севастополі.

Автори заяви вважають, що ця програма «штучно загострює» проблему російської мови, а насправді є «прикриттям фактичної діяльності влади з розподілу і перерозподілу власності», щоб відволікти від цих питань увагу громадськості.

Українські організації Севастополя також називають мовну програму «конфронтаційною», «агресивно антиукраїнською», «планом щонайповнішого вигнання української мови і культури з території міста» і вважають, що ця «ідеологічна» програма спрямована на «формування зони мовно-культурного сепаратизму в Севастополі, на остаточний відрив міста від культурно-інформаційного простору України».

Автори заяви вимагають втручання держави, щоб не допустити цього.

Реакції влади Севастополя на цю заяву в неділю ще немає.

Бюджет Севастополя, за повідомленнями, передбачає надати цього року 1 мільйон гривень на реалізацію регіональної програми розвитку російської мови. Чи існують у місті такі програми стосовно української мови, не повідомляють.

Конституція України визначає, що державною мовою України є українська.

Поняття «регіональної мови» міститься в «Європейській хартії регіональних мов або мов меншин», як її ратифікувала Україна. Водночас оглядачі звертають увагу, що ратифікований український переклад Хартії в багатьох моментах перекручує зміст оригіналу.

Внутрішнє законодавство України, починаючи з Конституції, не знає поняття «регіональних мов». Так само законодавство не передбачає повноважень місцевих органів влади визначати статус тієї чи іншої мови.
XS
SM
MD
LG