Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 5 березня.


Віктор Недоступ Київ, 5 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 5 березня Льва Толстого відлучили від церкви, в Катині розстріляли польських офіцерів, під Москвою помер Сталін, а у Бухаресті знесли пам’ятник Леніну.

1770 – У Бостоні під час зіткнення між британськими військами і демонстрантами, які протестували проти введення Великою Британією нових податків та розквартирування у місті солдатів, яких надіслала метрополія для примусового запровадження нових економічних санкцій, було убито 5 цивільних осіб. Деякі історики ці 5 жертв вважають першими у перебігу Американської революційної війни проти Британії, яка фактично розпочалася у 1775 році після боїв біля Лексингтона і Конкорда.

1901 – Російська газета "Церковные ведомости" оголошує про відлучення письменника Льва Толстого від Російської православної церкви. Рішення про це ухвалив Святійший Синод 15 лютого цього ж року.

1911 – Вперше у військових діях беруть участь дирижаблі – на італійських дирижаблях Р-1 та Р-3 проводять вивчення турецьких позицій поблизу Тріполі.

1940 – На підставі рішення ЦК КПРС, ухваленого цього ж дня, поблизу білоруського села Катинь (за 14 кілометрів від Смоленська) радянські енкаведисти розстрілюють понад 4 тисячі польських офіцерів, інтернованих у 1939 році під час розділу Польщі за пактом Ріббентропа-Молотова і привезених в Катинь із табору для військовополонених.

1946 – Колишній прем''єр-міністр Великої Британії Уінстон Черчілль, перебуваючи з візитом у Вестмінстерському коледжі у місті Фултон (штат Міссурі), виголошує одну з найвідоміших своїх промов. Закликавши президента США Гаррі Трумена тісніше співпрацювати з Британією в устрої повоєнного світу, Черчілль попереджає про діяльність "комуністичної п''ятої колони" у Західній та Південній Європі і заявляє, що через експансіоністську діяльність СРСР "у Європі від Щецина на Балтиці до Трієста на Адріатиці виникла залізна завіса".

1953 – На 74-му році життя на своїй дачі в Кунцеві (Підмосков''я) від серцевого нападу помер голова Ради міністрів СРСР, секретар ЦК КПРС Йосиф Віссаріонович Сталін (Джугашвілі), одноосібний керівник радянської держави упродовж останніх 29 років.

А у 1990 році в Бухаресті знесли пам’ятник Леніну. Не сподобався їм вождь пролетаріату.
XS
SM
MD
LG