Доступність посилання

ТОП новини

Майбутня угода ЄС з Україною не буде угодою про асоціацію


Про це заявила комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Б. Ферреро-Вальднер перед переговорами щодо нової угоди між Брюсселем і Києвом. За її словами, майбутня угода дозволить ЄС та Україні більше співпрацювати з багатьох питань – енергетики, довкілля, прав людини...


Про це заявила комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер перед розпочатими сьогодні переговорами щодо нової угоди між Брюсселем і Києвом.

Представники офіційного Києва вже не раз висловлювали сподівання, що майбутня угода стане угодою про асоціацію – саме в такій формі хоче бачити Україна новий документ:

Однак, як наголосила Беніта Ферреро-Вальднер: «Це не буде угода про асоціацію… Це буде поглиблена угода в рамках Європейської політики сусідства. Ця політика не передбачає вступ до Євросоюзу, але водночас майбутнє неможливо вирішити наперед ніяким чином».

За словами Беніта Ферреро-Вальднер, майбутня угода дозволить ЄС та Україні більше співпрацювати з багатьох питань – енергетики, довкілля, прав людини, боротьби з корупцією тощо. Вона нагадала, що Україна зможе розпочати переговори з Брюсселем щодо зони вільної торгівлі після того, як Київ закінчить переговори щодо Світової організації торгівлі.

Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства також заявила, що для Єврокомісії важливо, аби Україна мала стабільну політичну ситуацію.

Тим часом голова представництва Європейської Комісії в Україні Ієн Боуг зазначив, що переговори між Україною і Європейським Союзом про нову розширену угоду триватимуть понад рік

Термін нині чинної Угоди про партнерство і співпрацю між Україною і Європейським Союзом збігає в лютому наступного року.

** Переговори щодо нової угоди між Україною та Євросоюзом можуть завершитись у першій половині наступного року

Представники України та Євросоюзу визначились сьогодні, як вони будуть вести переговорний процес щодо нової угоди, коли зустрічатимуться і яким змістом вони хочуть наповнити новий документ. Говорить заступник українського міністра закордонних справ Андрій Веселовський: «Україна бачить, що угода матиме додану вартість, порівняно з попереднім документом, і дасть можливість Україні зробити перехід від партнерства і співробітництва з Європейським Союзом до відносин політичної асоціації і економічної інтеграції».

Він зазначив, що процес переговорів буде непростим, адже і в Євросоюзі, і в Україні існують питання, які ускладнюють переговори. За словами українського дипломата, Єврокомісія розуміє, що Україна має проблеми об’єктивного характеру – зокрема, навколо Конституції. Веселовський наголосив, що Єврокомісія прагне, щоб Україна вирішила свої проблеми найшвидше і щоб при цьому не постраждав внутрішній розвиток країни.

Матеріал до теми:

• Україна і ЄС розпочинають переговори про нову угоду.
XS
SM
MD
LG