Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 6 березня.


Віктор Недоступ Київ, 6 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 6 березня у Молдавії почалася грецька національно-визвольна революція, німецький хімік винайшов аспірин, Маленков на тиждень став правителем СРСР, а у 1992 з’явився новий комп’ютерний вірус.

6 березня 1821 року Олександр Іпсіланті, керівник грецької організації "Філікі Етерія", генерал-майор російської армії і учасник війни проти Наполеона 1812 року, підняв у Молдові антиосманське повстання, яке стало сигналом до початку грецької національно-визвольної революції. Молдову вибрали для початку повстання, як найближче розташовану до Росії, на допомогу якої розраховував Іпсіланті. Однак ні Росія, ні її союзник Австрія не прийшли на допомогу повстанцям, вони вбачали в Османській імперії, за словами канцлера Меттерніха, "найкращого, найнадійнішого і найспокійнішого сусіда".

1882 – Князь Мілан І Обренович, суверенний правитель Сербії, проголошує її королівством і приймає титул короля.

1899 – Німецький хімік Фелікс Гоффманн отримує патент на аспірин. Півтора року перед цим, намагаючись знайти ліки для свого батька, хворого на ревматизм, він відкрив лікувальні властивості ацетилсаліцилової кислоти.

1953 – Наступного дня після смерті радянського диктатора Йосифа Сталіна Георгій Маленков стає головою Ради міністрів, зберігши за собою посаду секретаря ЦК Компартії СРСР, що автоматично робить його першою особою країни. Однак уже 14 березня, через п''ять днів після похорону Сталіна, Маленкова змістять з посади секретаря і керівництво секретаріатом ЦК перейде до Микити Сергійовича Хрущова, якого інші претенденти на перші ролі в державі – Булганін, Берія, Каганович і Молотов – проґавили, не роздивились як серйозного претендента на керівництво в партії і державі.

1987 – Аварія британського парому "Herald of Free Enterprise" поблизу бельгійського порту Зебрюгге. Гине 189 осіб. Причиною катастрофи стали відкриті дверцята у вантажний відсік – вода заповнює трюм з автомобілями, і паром перевертається настільки швидко, що рятувальники, які оперативно прибули на місце аварії, не встигають нічого зробити.

А у 1992, на день народження італійського скульптора Мікеланджело тисячі комп''ютерів по всьому світу стали жертвами нового масового вірусу "Мікеланджело". Він активізується лише 6 березня і знищує інформацію на гнучких і жорстких дисках. Збитки завдані всіма вірусами в 1992 році оцінюються спеціалістами в 1 мільярд доларів.
XS
SM
MD
LG