Доступність посилання

ТОП новини

Першій жінці-космонавту Валентині Терешковій – 70-років.


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 6 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні виповнилося 70 років першій жінці-космонавту, росіянці Валентині Терешковій. Її приклад надихав багатьох українок, які ще мріють здійснити космічну подорож.

Радянський Союз мав усі підстави пишатися: Москва виграла космічне змагання з Америкою завдяки робітниці-ткалі з Ярославської області. Валентина Терешкова ідеально підійшла до вимог українського генерального конструктора Сергія Корольова. За віком під 30 років, невисокого зросту, середньої ваги, спортсменка.

Під час польоту не все було гаразд

Першими словами Терешкової у космосі були: «Політ проходить нормально. Всі системи корабля працюють цілком добре. Температура – 20 градусів за Цельсієм, вологість – 40 відсотків. Я почуваю себе чудово».

Та лише нещодавно стало відомо, що під час спуску космічного апарата у програмі контролю була допущена помилка і Терешкова помітила, що корабель, замість спуску, піднімається. Вона відразу повідомила про це Сергієві Корольову і помилку виправили.

Терешкова стала зіркою, про яку складали пісні. Вона була депутатом Верховної Ради СРСР, часто представляла Радянський Союз за кордоном. Але, як сама Тєрєшкова нещодавно зізналася, у неї була мрія, яка так і не здійснилася: полетіти на Марс: «Я готова полетіти туди і ніколи не повернутися», – сказала перша жінка-космонавт.

Приклад Терешкової надихав багатьох українок

Про це каже Радіо Свобода заступник Генерального директора Національного космічного агенства України Едуард Кузнецов: «Коли ми готували Каденюка, у нас було четверо людей, які проходили підготовку у Х’юстоні, в США. Серед них була одна жінка, вчена Надія Адамчук. Вона нормально пройшла підготовку. Але перевагу віддали все ж Леоніду Каденюку».

Україна продовжує готувати космонавтів. І не виключено, що колись у космос полетить перша українська жінка-космонавт, як це здійснила майже 44 роки тому росіянка Валентина Терешкова.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG