Доступність посилання

ТОП новини

Новий голова Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною виступає за розвиток особливих відносин ЄС та Києва.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 6 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюзу слід будувати чітку стратегію своїх відносин з Україною та підтримувати реформи в цій країні. Про це заявив новий голова Комітету Європарламенту у зв’язках з Україною Адріан Северин. Він також зазначив, що майбутня угода між Євросоюзом та Києвом має бути розвинутою і амбіційною, ніж чинний документ.


Українське суспільство хоче чітко знати, як далі розвиватимуться відносини з Євросоюзом – до такого висновку дійшов Северін та його колеги під час перебування в Україні, де провели 9 засідань Комітету парламентської співпраці Україна-ЄС. За словами європарламентаря, мешканці України хотіли б, аби ЄС у відносинах з Києвом замінив політику сусідства на політику розширення.

Новий голова Комітету Європарламенту у зв’язках з Україною також уважає, що попри суперечки, українські політичні партії та їхні лідери здебільшого виступають за європейський вибір України.

«Це має бути спільний проект України та Євросоюзу»

Водночас Адріан Северін вважає, що Євросоюз має будувати особливі відносини з Україною: «Україна з геополітичного та економічного погляду є надзвичайно важливим безпосереднім сусідом Євросоюзу. Ось чому ми вважаємо, що процес інтеграції цієї країни до ЄС, яким би не був остаточний формат цієї інтеграції, має бути спільним проектом України і Євросоюзу».

За його словами, не тільки для України є важливим впроваджувати реформи і наближатися до стандартів ЄС. Северін наголосив, що для Євросоюзу також є важливим розвивати чітку стратегію щодо перспектив відносин з Україною та підтримувати необхідні реформи в українському суспільстві. А майбутня угода між Брюсселем та Києвом має бути розвинутішою і прагматичнішою, ніж чинний документ, уважає Северін.

Риторика – зайва

Чи підтримуватиме він ідею, що нова угода має стати угодою про асоціацією, чого прагне Київ? На це запитання Радіо Свобода Адріан Северин відповів так: "Ми повинні бути прагматичнішими і менш емоційними, коли розглядаємо цю угоду. Тому я не хотів би говорити про концепцію та про те, як краще назвати угоду. Члени нашої делегації вже одностайно висловилися, що ця угода має йти далі, вона повинна бути прагматичнішою, розвинутішою і амбіційнішою, ніж попередня".

За словами пана Северина, найкраще дивитися на зміст угоди, а не на її назву, яку Євросоюз та Україна визначать наприкінці переговорів.

Матеріали до теми:

• Членство в Євросоюзі – це щось на кшталт членства в престижному тенісному клубі... • ПАРЄ продовжує моніторинг України. • ЄС обіцяє Україні лише сусідство; Росія боїться США... • «Україна розпочинає вступний процес до ЄС без перспективи вступу»; протести в Петербурзі показали «суверенну демократію» в Росії... • ЄС та Україна розпочали переговори про майбутню угоду. • “Україна може першою серед країн-сусідів претендувати на членство в ЄС” – європейський дослідник. • Перспективи України щодо ЄС туманні і пов’язані з її транзитною роллю (огляд європейської преси).

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG