Доступність посилання

ТОП новини

Права людини покращуються, корупція залишається.


Тетяна Ярмощук Київ, 7 березня (RadioSvoboda.Ua) – Із дотриманням прав людини в Україні стало краще. Проте корупція у всій вертикалі влади існує. Про це йдеться у звіті Державного департаменту Сполучених Штатів.


За минулий рік в Україні відбувся прогрес у галузі дотримання прав людини. Однак проблеми таки залишаються. Експерти Державного департаменту США відзначають, зокрема, корупцію у всіх гілках влади.

Покращення із правами людей відзначає і виконавчий директор Української Гельсінкської групи Володимир Яворський: «Зменшився тиск з боку органів влади на громадянина, стало більше свободи, і в результаті цього покращилася реалізація низки прав. Зокрема, це свобода слова, свобода мирних зібрань, людина почувається значно вільніше. Найнагальнішими проблемами, перш за все, залишається судова реформа і боротьба з катуванням та жорстоким поводженням у міліції та місцях позбавлення волі. Ми вважаємо, що це є дві ключові проблеми, з якими Україна зараз стикнулася. Ці ключові проблеми визнає Європейський суд з прав людини у рішеннях проти України і всі міжнародні організації».

«Рецепти стандартні, примітивні і давно всім відомі»

Серйозні проблеми із дотриманням прав людини в Україні залишатимуться, допоки у чиновників не з’явиться політична воля їх вирішити. Так вважає юристка Тетяна Монтян: «Рецепти стандартні, примітивні і давно всім відомі. Це формалізація права власності, запровадження для судової системи формалізованого іспиту, прозорість призначення на посади. Ну і тому подібні дрібниці, якими ніхто не бажає займатися, оскільки це позбавить їх корупційних доходів. І тому, допоки не буде політичної волі, ніхто цим займатися не буде. Єдине позитивне зрушення – це те, що народ відмовився платити за тарифами ЖКГ, мотивуючи їхню непрозорість».

У звіті Держдепартамент США відзначив покращення ситуації із правами людини у Грузії. Натомість ситуацію у Вірменії та Азербайджані американські експерти називають незадовільною. Критикується уряд Ірану за неналежне поводження із журналістами. Фахівці департаменту відзначають також недотримання прав людини у Центральній Азії, зокрема, у Туркменистані та Узбекистані.
XS
SM
MD
LG