Доступність посилання

ТОП новини

У Києві Театр на Подолі отримає дах.


Леся Бакалець Київ, 7 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мистецтво під надійним покровом – Театр на Подолі нарешті отримає дах, а з ним, у недалекому майбутньому, і нове приміщення.

Цегляна коробка із дірками замість вікон за зеленим парканом – це майбутній театр. Його постійні глядачі зараз тільки будівельники. Вони ж і головні актори, які наполегливо готуються до прем’єри. За режисера – виконроб Руслан. Як досвідчений будівельник, він каже, що будівництво театру не можна порівнювати із будь-яким іншим: “Звичайно, відрізняється. Це не погріб якийсь, це храм культури. Його приємно будувати у всіх відношеннях, ніж оці коробки на 10-20 поверхів. Та сама інженерська ідея – тут всі нестандартні рішення. Якщо зробити таку махіну, то будь-який інших будинок вже як зернята йде”.

У майбутнього театру буде все необхідне: класична сцена, яка може змінювати положення, гримерки, зали для репетицій та невелике кафе.

Головне, щоб зберігся дух творчості

Художній керівник Віталій Малахов дуже радіє з цього приводу. Але водночас він переймається, щоб у театрі зберігся творчий дух: “Коли живуть у підворотнях – вони є дійсно справжніми творчими колективами, а потім, коли вони переходять до апартаментів, на жаль, це зникає”.

Відсутність нормальної сцени протягом багатьох років для Віталія Малахова не є великою трагедією. Каже, що справді було складно, але працювати можна. Єдине, за чим жалкує, – за втраченим часом: “Відверто кажучи, я часто думаю: ех, мати мені б це все у 24 роки – я б на хуліганив!”.

Театральна будівля – «дебютант»

Театри у Києві практично не будуються, констатує співробітник Головного управління культури Олексій Поліщук. І називає Театр на Подолі фактично дебютантом: “Першим театром, який був збудований за роки незалежності, це був наш театр ляльок, а київським драматичним театром, повноцінним театром для дорослих дійсно є Театр на Подолі. Якщо ми його збудуємо, він дійсно буде першим театром”.

На каркасі даху майбутнього театру зараз можна побачити маленький букет жовтих квітів. Він прив’язаний блакитною стрічкою і символізує «початок завершення будівництва».
XS
SM
MD
LG