Доступність посилання

ТОП новини

Смертю кіровоградця закінчилося власне розслідування козаків Криму.


Володимир Притула Сімферополь, 8 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сімферополі – скандал, пов’язаний із козацтвом, що останнім часом наростило на півострові свої структури. Тут на прохання козаків дільничий міліціонер допитував і до смерті забив мешканця Кіровоградщини. Начальник кримської міліції заявив, що злочинця обов’язково покарають.

Центр громадських зв’язків кримської міліції повідомив, що 4 березня з офісу однієї з козачих організацій на станцію «швидкої допомоги» надійшов виклик. Телефонували начальник штабу цієї організації, молодий козак і дільничний інспектор. Вони повідомили, що в одному з кабінетів виявили тіло будівельника з Кіровоградської області, який приїхав до Криму на заробітки.

«На тілі чоловіка були відсутні видимі тілесні ушкодження, тож медичні працівники припустили, що причиною смерті став епілептичний напад», - повідомили правоохоронці.

Чим закінчилося власне розслідування

Але судово-медична експертиза, проведена наступного дня, надала висновок, що смерть настала від завдання численних ушкоджень тіла. Зрештою, правоохоронці з’ясували, що козаки запідозрили будівельника у розкраданні матеріальних цінностей з об’єкту, де будівництво здійснювала козача організація. У міліцію вони заявляти не стали, а вирішили провести власне розслідування. Запросили як «консультанта» свого знайомого – дільничного інспектора Сімферопольського райвідділу, 32-річного капітана міліції.

Міліція не буде мовчати

Зараз кримінальну справу розслідує прокуратура Сімферополя. Дільничного інспектора заарештували. Щодо двох інших підозрюваних запобіжний захід обирається.

Начальник кримської міліції полковник Анатолій Могильов у зв’язку з цим заявив, що правоохоронні органи «не мають наміру замовчувати такі факти і домагатимуться покарання винного. За наслідками службового розслідування будуть покарані і його безпосередні керівники, які своїм лібералізмом і бездіяльністю сприяли злочину».

Козаків немало, вони озброєні

Тим часом місцеві журналісти звертають увагу на причетність до вбивства однієї з численних на півострові козачих організацій. Раніше козаки «світилися» переважно під час конфліктів із репатріантами. За різними даними, зараз на півострові понад 200 козачих підрозділів, які об’єднують до 10 тисяч осіб. Ці організації мають чітку військову структуру, єдине командування, мобілізаційні плани, холодну, газову, а в деяких випадках і вогнепальну зброю, зв’язки із силовими та спеціальними службами. Беруть активну участь у політичному житті автономії на боці проросійських сил і часто провокували сутички з кримськими татарами.

Зі свого боку, кримськотатарські організації вимагали від влади заборонити ці напіввоєнізовані угруповання. Тепер слідство має з"ясувати не тільки причетність козаків до злочину, а й на яких підставах громадська організація займалася будівельним бізнесом.
XS
SM
MD
LG