Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині бракує дитячих садків


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 9 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У великих містах Дніпропетровщини та в одному з найбільших районів – Новомосковському – зростають черги на прийом дітей до дитсадків. Найбільше мамам доводиться чекати, щоб дитину прийняли до дитсадка, в індустріальних центрах – Дніпропетровську, Кривому Розі, Дніпродзержинську та Павлограді.

Найгостріше нестачу дитячих садків відчувають в обласному центрі. У Жовтневому та Амур-Нижньодніпровському районах, щоб влаштувати малого до дитячого закладу, батькам доводиться стояти в черзі не менше року.

Садочки здали в оренду або продали

Місцеві чиновники бачать початок проблеми з тим, що на початку дев’яностих, коли рівень народжуваності різко впав, дитсадки вважали не потрібними – їх поздавали в оренду, а то й попродавали комерційним структурам. Деякі облаштували під початкові школи. Думали, тимчасово, допоки не відремонтують аварійні класи, виявилося – надовго.

Тепер, коли дітей почало народжуватись більше, а жінки, особливо в місті, активніше прагнуть поєднувати материнство з кар’єрою і заробітками, на дитячі садки знову попит. Говорить начальник відділу освіти Жовтневої районної ради Дніпропетровська Леонід Левчук: «Зараз у Жовтневому районі черга десь 120 людей. Із цих ста двадцяти – діти до річного віку. Тобто, батьки діють на випередження – записують їх у черги. Найбільше таких у двох районах – на житловому масиві «Перемога». А також в районі вулиці Дзержинського».

Розширення груп не рятує

Проблему частково вирішують створюючи додаткові групи або розширюючи вже існуючі. Проте це, кажуть в управліннях освіти, не рятує: треба або повертати будівлі, здані в оренду, або відкривати нові. Відновлення старих будівель дитсадків може обійтися в мільйони гривень, а грошей на це у бюджеті немає. Між тим дитсадки і далі продовжують зникати із мапи Дніпропетровська: торік тільки одним рішення міськрада закрила цілих три. Офіційне пояснення – неукомплектованість груп та необхідність капітального ремонту.

До того ж чиновників, як виглядає, черги не турбують. Показником охоплення дітей дошкільною освітою на Дніпропетровщині наразі задоволені – 60%, це на 9% вище, ніж у середньому в державі. Та й у сільській місцевості області дитячі садки відвідують 45% дітей, тоді як в Україні – майже вдвічі менше. За такі цифри обласна влада навіть отримала похвалу від міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка, коли той востаннє приїздив з візитом.

На зауваження, що все-таки показник середній, а в деяких районах у дитсадках тільки 10% дітей, відреагували обіцянкою – до кінця року до садків ходитимуть три із чотирьох дітей-дошкільнят.
XS
SM
MD
LG