Доступність посилання

ТОП новини

Українські інтереси і американська система ПРО. Інтерв’ю з директором Центру досліджень армії і конверсії Валентином Бадраком.


Богдана Костюк Київ, 13 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Сьогоднішній приїзд до Києва генерал-лейтенанта Генрі Оберінга, який керує Агенцією протиракетної оборони США, викликає чимало запитань. Адже і у Києві, і в європейських столицях, і у Москві розміщення американської системи протиракетної оборони у Польщі і Чехії викликає критичні зауваження і побоювання щодо “розколу” Європи на прихильників і супротивників цього кроку.

Валентин Бадрак
Р.С.: Пане Бадрак, наскільки актуальною є тема протиракетної оборони в Європі?

В.Б.: Питання протиракетної оборони є достатньо актуальним у контексті останніх розробок ракетної техніки країнами, які не зовсім погоджуються із загальною політикою міжнародної спільноти щодо контролю за ракетними технологіями. І тому вірогідність досягнення ракетами території Європи є достатньо високим.

Було би логічним, як би була створена або створювалася би глобальна система протиракетної оборони, де, можливо, США відігравали би ключову роль. Або регіональна система протиракетної оборони на європейському просторі. За будь-яких умов, ми вважаємо найбільш важливим аспектом врахування українських інтересів у цьому питанні.

Р.С.: Власне – чи представники і Росії, і США, і Євросоюзу дбають за інтереси України?

В.Б.: Поки що важко сказати про це. Поки що ми не знаємо деталізування цього питання. Але на сьогодні вже можна сказати: відповідно до реакції і українського керівництва, і особливо російського керівництва можна сказати про те, що питання створення протиракетної оборони може бути як об‘єднуючим фактором для країн континенту, так і роз‘єднуючим фактором. Це залежить переважно від позиції Сполучених Штатів.

Якщо це буде розглядатись як суто американська система ПРО, то існує дуже висока вірогідність того, що Росія вдаватиметься до певної конфронтації. І це зачіпає життєві інтереси України, тому що вона стоїть “на павутині” цих шляхів і протиріч.

Р.С.: Приїзд генерал-лейтенанта Оберінга в Україну – він об‘єднає чи роз‘єднає український політикум?

В.Б.: Поки що я утримаюсь від прогнозів таких. Оскільки не знаю, що саме привіз генерал Оберінг. Але його поява у Києві – це важливий сигнал, це свідчення того, що США докладають велику частину зусиль для інформаційної кампанії, яка забезпечує просування цього проекту. Пан Оберінг привезе певні пояснення і роз‘яснення для української влади.
XS
SM
MD
LG