Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у Дніпропетровську мають оприлюднити результати розслідування причини аварії ракети-носія «Зеніт-3SL»


Вибух ракети-носія стався уночі 31 січня через декілька секунд після пуску. На момент старту нікого з технічного персоналу на плавучій платформі «Одісей» у Тихому океані не було — процесом керували дистанційно з корабля.

Вибух ракети-носія стався уночі 31 січня через декілька секунд після пуску. На момент старту нікого з технічного персоналу на плавучій платформі «Одісей» у Тихому океані не було — процесом керували дистанційно з корабля. Це врятувало від можливих людських жертв. Запуск транслювали в режимі он-лайн в інтернеті, але трансляцію перервали після того, як ракета перетворилася у величезну вогненну кулю.

Сама платформа після аварії не потонула. Фахівці кажуть, що вона зазнала невеликих ушкоджень.

Для розслідування причин вибуху були створені спеціальні робочі групи — одна з них працювала на місці події, на плавучій платформі, а друга — на державному конструкторському бюро «Південне» у Дніпропетровську, яке є одним із розробників апарату.

Українці відкидають звинувачення росіян

Ракета «Зеніт-3SL» — це спільна робота українських та російських фахівців. Перший і другий щаблі розробило конструкторське бюро «Південне» та виготовив дніпропетровський «Південмаш», а третій щабель — розгінний блок — сконструювала російська «Ракетно-космічна корпорація «Енергія».

Одразу після невдалого пуску в російських ЗМІ оприлюднили дані про те, що аварія сталася у частині ракети, виготовленій українськими фахівцями. Прес-служба конструкторського бюро «Південне» спростовує цю інформацію.

Одна із версій, яку розглядають фахівці, — аварія «Зеніту» сталася через потрапляння стороннього об''єкта в рухову частину апарата.

Ракета мала вивести на орбіту голландський супутник

У Дніпропетровській облдержадміністрації кажуть, що через невдалий запуск запуску ракети-носія «Зенит-3SL» бюджети Дніпропетровщини недоотримають значну суму коштів — від оподаткування дніпропетровських підприємств, які є учасниками «Морського старту».

«Зеніт-3SL» мала вивести на орбіту багатотелекомунікаційний супутник однієї з голландських компаній. Через несприятливі погодні умови старт «Зеніту» декілька разів переносили.

За всю історію реалізації програми «Морський старт» це був перший випадок вибуху ракети-носія.

У програмі «Морський старт», започаткованій 1995 року, беруть участь американська компанія «Боїнг», британсько-норвезька «Кваернер груп», російська «Енергія» і два дніпропетровських підприємства.
XS
SM
MD
LG