Доступність посилання

ТОП новини

Путін і Бенедикт XVI: перша зустріч тет-а-тет.


Наталка Кудрик Рим, 13 березня 2007 (RadioSvoboda.Org) – Президент Росії Володимир Путін у рамках візиту до Італії зустрічається сьогодні у Ватикані з главою католицької церкви Бенедиктом XVI. Передбачають, що це буде переважно політичний, а не релігійний діалог, тому навряд чи Путін запрошуватиме Папу Римського до Москви. Чого очікує Італія та Ватикан від нинішнього візиту кремлівського лідера?


Це буде перша зустріч Володимира Путіна віч-на-віч із Бенедиктом XVI і говоритимуть вони німецькою мовою. Раніше глава Кремля двічі зустрічався у Ватикані з Іваном Павлом Другим і запрошував його до Росії, та тоді не було згоди Патріарха Алексія II з огляду на суперечності між Римо-католицькою та Російською православною церквами. Цього разу не відомо, чи серед членів російської делегації будуть представники Московського патріархату.

Путін говоритиме з Папою лише про політику?

Не йтиметься про католицько-православні відносини і сьогодні, заявили напередодні речники російської православної церкви і Ватикану. Так вважають і більшість італійських оглядачів. Паоло Родарі, журналіст-ватиканіст видання „Il Riformista” зазначає: „Думаю, що від цієї зустрічі Ватикан очікує небагато стосовно екуменічного діалогу. Я не вважаю, що розмова Володимира Путіна і Папи Римського сприятиме офіційній зустрічі двох церков. Понтифік продовжує підтримувати відносини із православною церквою безпосередньо через Алексія II та Московський патріархат. Сьогоднішня дискусія у Ватикані зачіпатиме переважно теми міжнародної політики, ніж релігії. Думаю, Путін не запрошуватиме Папу Римського відвідати Москву, як те робив Горбачов”.

Ватикан радо вітає візит Путіна і наголошує, що це сигнал позитивних змін у стосунках між Римом і Москвою, навіть якщо і не передбачене запрошення понтифіка до Росії, мовиться у заяві Святого престолу. Бенедикт XVI вже два роки, як очолює католицьку церкву, і за спостереженнями аналітиків, діалог РПЦ із Ватиканом став конструктивнішим.

РПЦ незадоволена діяльністю католиків у Росії та УГКЦ в Україні

Однак залишається суперечливою діяльність католицької церкви у Росії: Московський патріархат звинувачує католиків у прозелітизмі – це коли намагаються навернути до своєї віри людей з іншої конфесії.

„Одна з проблем також – це конфліктна ситуація із Російською православною церквою на Західній Україні, де більша присутність Української греко-католицької церкви”, – сказав Радіо Свобода професор римського університету „Roma Tre” Адріано Рокуччі.

Взагалі основна мета візиту Володимира Путіна до Італії – двосторонні переговори з прем’єром Романо Проді у південному місті Барі. Очікують на нові бізнес-контракти у галузі енергетики та економіки.
XS
SM
MD
LG