Доступність посилання

ТОП новини

Американські комплекси ПРО в Європі. Український аспект.


Тетяна Ярмощук Київ, 14 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Розміщення комплексів протиракетної оборони США у Європі. Як це вплине на безпеку України? Як розцінюють нинішню ситуацію українські експерти? Сьогодні представники Міністерства оборони, МЗС та РНБО обговорюватимуть це питання із американськими експертами.


Під час нинішньої зустрічі сторони планують обговорити військові та технічні аспекти проекту Сполучених Штатів щодо розташування елементів системи протиракетної оборони у Польщі і Чехії. Метою обговорення, за словами міністра оборони України Анатолія Гриценка, є необхідність проаналізувати наслідки такого кроку для України.

Комуніст Крючков вбачає загрозу

Розміщення комплексів протиракетної оборони США у Європі, на думку колишнього голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, комуніста Георгія Крючкова, створює серйозну загрозу для України: “Коли доведеться застосувати цю системи, привести її в дію, тобто, обмінятися ударами, якщо такі можливі, то уламки ракет і з одного, і з іншого боку можуть падати на Україну. Це дуже серйозно загрожуватиме життю, здоров’ю, народногосподарським об’єктам, зокрема, і атомним станціям на території України. Так що створює дуже серйозну небезпеку. Варто було б говорити про створення загальноєвропейської системи протиракетної оборони, яка б охоплювала весь європейський континент від Атлантики до Уралу”.

Керівник Атлантичної Ради «ЗА»

А голова Атлантичної Ради, генерал-майор запасу Вадим Гречанінов позитивно оцінює розміщення баз протиракетної оборони у Польщі та Чехії для безпеки України. Він також вважає, що це необхідний крок для захисту від цілком реальної загрози: “Розгортаються ракетні системи у країнах третього світу. Ці ракети вже мають радіус досяжності кілька тисяч кілометрів. Поки що вони у звичайному озброєнні, тобто, не ядерні, але все можливо. Ну, і неядерна ракета, вона теж дуже небезпечна. А Сполучені Штати будують для себе глобальні системи”.

Президент наполягає на інформуванні, а прем’єр наразі невдоволений

Президент Віктор Ющенко наполягає на якомога повнішому інформуванні українців про цілі можливого розгортання американської протиракетної оборони в Європі. А Прем’єр-міністр Віктор Янукович висловлював невдоволення тим, що рішення Сполучених Штатів про розміщення у Польщі та Чехії елементів системи ПРО не обговорювалося з Україною.

На початку цього року США звернулися з пропозицією розмістити елементи ПРО на території Чехії і Польщі до керівництва цих країн.
XS
SM
MD
LG